Spletne trgovine pred novim letom

Objavljeno v petek, 26. septembra 2014 v kategoriji Red Orbit. Članek za 2 min branja • Piše:

Mojca Longar

Spletne strani beležijo največ obiska ravno ob koncu leta, v novembru in decembru, v času prednovoletnih nakupov. Zato je pomembno učinkovito načrtovanje oglaševalske kampanje. To pomeni, da pravočasno pripravite oglaševalske strategije in kampanjo lansirate v trenutku, ko je po vaših produktih oz. storitvah tudi največje povpraševanje in zanimanje med spletnimi uporabniki.

Da bi pomagali spletnim trgovinam pri pripravi njihovih strani na praznične kupce, smo Red Orbitovci v sodelovanju z Googlom organizirali brezplačen seminar, na katerem so strokovnjaki predstavili spletne trende v prednovoletnem času, svetovali kako oglaševati in predstavili primere dobre prakse.

Kje in kdaj začeti?

V prednovoletnem času (oktober, november, december) je na spletnih iskalnikih zabeležen porast iskanj daril. V prvi fazi nakupnega procesa potrošniki iščejo ideje za darila, raziskujejo kaj kupiti in šele na to se osredotočajo na posamezna darila. Ko se odločijo, kakšno darilo bi želeli kupiti, raziskujejo ponudbe in na koncu opravijo nakup.

Pomembno je, da tem kupcem, ki se nahajajo v različnih fazah nakupnega procesa (najprej raziskujejo, potem ocenjujejo in končajo z nakupom) prilagodimo vsebino na spletni strani. Vsebini spletne strani moramo prilagoditi tudi cilje in merjenje mikro in makro konverzij, pri tem pa ne smemo pozabiti na videz spletne strani.

Obiskovalci spletnih strani, ki šele iščejo ideje za darilo, si s samo predstavitvijo produkta ne morejo veliko pomagati, zato je potrebno zanje pripraviti drugačne vsebine, nasvete, članke in video posnetke. Če bodo na vaši strani dobili idejo in tudi kupili produkt (darilo), se bodo zagotovo spomnili na vas tudi v prihodnje.

Zanimiva je praksa, ki se je poslužujejo predvsem v tujini pa tudi doma. Posebna navigacija na spletni strani, ki, namesto iskanja produktov po osnovnih kategorijah, uporabnikom prikaže darila, primerna za najdražje (darila za mame, darila za hčerke …). Poleg dobrih možnosti filtriranja pa moramo misliti tudi na mobilne uporabnike in spletne strani prilagoditi tudi za njih, saj bo marsikdo raziskoval ideje za darila na mobilniku, med posedanjem na domačem kavču.

Na seminarju smo prisluhnili kako in v kakšnih oblikah se AdWords oglasi prikazujejo na spletu ter kako uspešno komunicirati z uporabniki v zadnjih fazah nakupnega procesa. Predstavljene pa so bile tudi napredne Google oglasne oblike (video oglasi, katalog v razširljivih oglasih in interaktivno oglaševanje v poštni storitvi Gmail), ki so kot nalašč za izpeljavo učinkovitih komunikacijskih akcij v prihajajočem božično-novoletnem času.

Izvedeli smo, kako pritegniti pozornost uporabnikov, ki po vsej verjetnosti sploh še niso slišali za vašo ponudbo novoletno-božičnih daril. Torej, kako, kje in s kakšni oglasi učinkovito predstaviti vaše ideje za darila potencialnim kupcem, kako se razlikovati od konkurence in tako potencialnega kupca popeljati še korak bližje končni konverziji – dejanskemu nakupu.

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor