Epičen konec tedna

Objavljeno v torek, 29. januarja 2013 v kategoriji Digitalni marketing. Članek za 4 min branja • Piše:


Prejšnji teden je Ljubljana kar kipela od kreativnosti, saj je v prestolnici potekala že 26. mednarodna podelitev oglaševalskih nagrad Epica. Za omenjene nagrade, ki so bile − z željo po višanju standardov kreativnosti v oglaševalski stroki − prvič podeljene leta 1987, se je letos potegovalo kar 649 prijaviteljev iz 62 držav.

In zmagovalci so …

Žirija, ki jo vsako leto sestavljajo različni medijski strokovnjaki, novinarji in uredniki marketinških revij z vseh koncev sveta, je imela pred sabo težko nalogo, saj je morala izmed 3.893 prijavljenih del izbrati nagrajence v kar 48 kategorijah. Največ (kar 66) nagrad so letos odnesli Nemci, DDB-jevi kreativci pa so z 8 nagradami festival zapustili z velikim nasmeškom na obrazu. Seveda ne moremo mimo dobitnikov štirih glavnih nagrad Epica d'Or – v tekmovalni skupini film je blestela produkcijska hiša M2Film z oglasom »The bus«, ki ga je zasnovala za podjetje Midttrafik; nagrado za najboljši tiskani oglas si je prislužila finska oglaševalska agencija DDB z McDonaldsovim oglasom »Large coffee«; v skupini za zunanje oglaševanje je bila izbrana dobrodelno obarvana akcija »Pennies for Life«, ki jo je zasnovala angleška agencija DLKW LOWE za fundacijo Microloan; za najboljšo interaktivno akcijo pa je bila izbrana kampanja »Book Burning Party«, ki jo je ameriški LeoBurnett zasnoval v podporo javni knjižnici Troy Public Library.

Pod drobnogledom …

Občinstvo, ki se je udeležilo predavanj pred svečano podelitvijo nagrad, se je nedvomno strinjalo z odločitvijo žirije glede podelitve nagrade za najboljši filmski oglas danski agenciji M2Film. Ronni Madsen in Thomas Falkenberg sta občinstvo uspela razvedriti že ob predstavitvi problema, s katerim se je Midttrafik obrnil nanju. Kot sta sama povedala, je naročnik izrazil zaskrbljenost glede drastičnega upada uporabe avtobusa v zadnjih letih in ko sta pogledala priloženo fotografijo avtobusa, jima je kaj kmalu postalo jasno, kje se skriva težava. Avtobus je bil pač navaden avtobus, brez lepega dizajna, brez posebnih dodatkov … Skratka brez kakršnekoli dodane vrednosti za vse tiste predstavnike generacije »iPhon«, ki so se navadili na presežke na vseh področjih. Po tej ugotovitvi sta kreativca še enkrat natančno preučila avtobus (tokrat tudi v živo), ki se jima je kar na lepem pokazal v povsem drugačni luči. Ugotovila sta, da je avtobus pravzaprav »kul« in s pomočjo ironije to sporočilo uspela uspešno predati tudi naprej, saj je postala po akciji uporaba avtobusa na Danskem zelo popularna. Najbrž ni potrebno posebej poudariti, da je ogled oglasa »The bus«, ki je med predvajanjem v dvorani sprožil salve smeha, obvezen. 🙂

Finska oglaševalska agencija DDB si je glavno nagrado prislužila v kategoriji tisk z oglasom »Large coffee«. Slednji na originalen način prikazuje, da nam lahko v McDonaldsu postrežejo z »oceansko« količino kave za skromno ceno 1,50 evra. Princip KISS (Keep it simple, stupid) je vnovič dokazal, da deluje.

Poleg nagrajenega je omenjena agencija na predavanjih predstavila tudi ostale tiskane oglase, ki jih je izdelala za McDonalds, med njimi pa so izstopali simpatični oglasi za milkshake, v katerih je imela glavno vlogo posrečena kravica.

Zelo zanimivi sta tudi kampanji, ki na predavanjih sicer nista bili predstavljeni, sta pa bili nagrajeni s strani strokovne žirije. Akcija »Pennies for Life« je nagrado prejela v tekmovalni skupini za zunanje oglaševanje, čeprav bi jo morda prej uvrstili v interaktivno skupino. Zakaj? Enostavno zato, ker je akcija, ki jo je zasnovala angleška agencija DLKW LOWE, temeljila na interaktivnosti. Stranke nakupovalnega središča, pred katerim je bil postavljen velik (interaktiven) billboard, so namreč nagovarjali, naj s pomočjo pametnega telefona namenijo nekaj penijev dobrodelni fundaciji, le-ta pa naj bi izkupček v obliki manjših posojil ponudila afriškim ženskam na začetku njihove poslovne kariere. V praksi se je mimoidočim vsebina billboarda konstantno spreminjala pred očmi, saj je vsaka donacija sprožila animacijo penijev, ki so dopolnili del porteta afričanke, ki je bila uprizorjena na plakatu, poleg animacije pa se je na njem pojavila tudi personalizirana zahvala za opravljeno dobro dejanje. Enostavno, interaktivno, dobrodelno obarvano in vsekakor uspešno.

Malce bolj drzno oglaševalsko akcijo pa si je zamislila Detroitska podružnica agencije LeoBurnett, ki si je s kampanjo »Book Burning Party« prislužila glavno nagrado v interaktivni tekmovalni skupini. S provokativnim pristopom je uspela rešiti mestno knjižnico, ki ji je (v primeru “neodobritve” dodatnih davkov) grozilo zaprtje. Ker se je tema pogovora v mestu vse bolj sukala okoli možnega povišanja davkov, vse manj pa okoli možnega zaprtja knjižnice, so predstavniki oglaševalske agencije preko Facebooka, Twitterja in drugih kanalov začeli nagovarjati meščane h glasovanju proti povišanju davkov in k udeležitvi zabave s sežiganjem knjig po zaprtju knjižnice. Številni so izrazili ogorčenost nad takšnim početjem, z bližajočim se dnem odločanja o usodi knjižnice pa je vse več meščanov govorilo o neprimernosti sežiganja knjig, vse manj pa se jih je jezilo zaradi davkov. Teren je bil pripravljen na napad, in tako je akcija iz faze 1prešla v fazo 2 − prišlo je do razkritja njenega pravega namena ter spremembe temeljnega sporočila, ki je po novem zagovarjalo, da je »glas proti knjižnici enak glasu v podporo sežiganja knjig«. Tudi v tem primeru je bil rezultat akcije fenomenalen – udeležba na volitvah je presegla vsa pričakovanja, knjižnica pa je dobila dovolj glasov za njeno nadaljnje obratovanje. Konec dober, vse dobro.

Kreativna akcija na kreativno akcijo …

… Epica Book. Vse najboljše oglaševalske akcije preteklega leta so vsako leto zbrane v obsežni knjigi Epica Book, veliko letošnjih nagrajenk pa si je moč že zdaj ogledati na spletni strani http://results.epica-awards.com/. Vsekakor vredno ogleda, še posebej, če iščete inspiracijo in vas predstavljene akcije niso pustile ravnodušnih.

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor