Google Doodles in noč čarovnic

Objavljeno v sreda, 31. oktobra 2012 v kategoriji Digitalni marketing. Članek za 2 min branja • Piše:


 

Čeprav je 31. oktober − noč čarovnic ali »Halloween« − izvirno ameriški praznik, pa je evforija praznovanja tega praznika zajela skoraj ves svet. Brez obeležitve noči čarovnic ne morejo niti na Googlu, kjer vsako leto izdelajo prav poseben Halloween Doodle.

“Halloween Google Doodles” skozi leta

Google Doodles

Le kdo ne pozna zabavnih, poučnih in kreativnih Doodlesov − variacij Googlovega logotipa, ki v sebi skrivajo razne praznike, znane osebe ter druge pomembne dogodke in obletnice, ki so zaznamovali dan, na katerega se Doodle pojavi na Googlovem iskalniku.

Kako se je vse sploh začelo?

Idejo za Google Doodle sta dobila Larry in Sergey, ustanovitelja tega spletnega giganta, medtem ko sta se poigravala z logotipom podjetja, s katerim sta želela sporočiti svojo udeležbo na slavnem festivalu Burning Man v Nevadi. Za drugim »o« v besedi Google sta vstavila enostavno risbo človečka, s spremenjenim logom pa sta želela uporabnikom na zabaven način sporočiti, da sta trenutno nedosegljiva oz. »out of office«. S preprostim prvim Doodlom se je tako rodila ideja o proslavljanju pomembnih dogodkov tudi prek prirejenega logotipa.

Dve leti kasneje, l. 2000, sta Larry in Sergey prosila trenutnega skrbnika spletne strani Dennisa Hwanga, da ustvari poseben Doodle, posvečen dnevu napada na Bastiljo. Ta je bil med uporabniki tako dobro sprejet, da se je vodstvo odločilo ustvarjati Doodle vse bolj redno in pogosto.Na začetku so z Doodli obeleževali predvsem pomembne praznike (božič, novo leto, valentinovo itd.), sedaj pa poleg prej naštetega zaznamujejo širok nabor različnih dogodkov in obletnic. Med njimi lahko najdemo tudi Doodle našega Plečnikovega Tromostovja, ki je 23. januarja letos obeležil 140-letnico rojstva našega najslavnejšega arhitekta.

Za ustvarjanje logotipov je danes zadolžena ekipa nadarjenih ilustratorjev, ki jim pravijo kar »doodlersi«, in inženirjev. S svojimi izvirnimi, zabavnimi in dovršenimi malimi umetninami skrbijo za poživitev Googlove domače strani in prinašajo nasmeh na obraze številnih Googlovih uporabnikov širom sveta.

“Trick or Google Doodle?” :))

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor