Kako poskrbeti, da bodo Performance Max kampanje čim bolje delovale?

Objavljeno v sreda, 4. oktobra 2023 v kategoriji Google Ads oglaševanje. Članek za 5 min branja • Piše:

Monika Pjevac

Pozdravljeni, ljubitelji digitalnega marketinga! Danes se bomo poglobili v eno od najbolj svežih funkcij Google Ads – Performance Max kampanje. Naj vam povem, da sem o tej funkciji slišala že različna mnenja. Nekateri prisegajo nanjo, medtem ko je za druge nekoliko bolj nerazumljiva. Ampak hej, vsi smo tukaj, da se učimo, kajne? 

Performance Max je kot švicarski nož med Googlovimi storitvami oglaševanja. Zasnovan je tako, da oglaševalcem olajša delo s samodejno distribucijo oglasov v celotnem Googlovem omrežju, ki vključuje iskanje, prikazno oglaševanje (Display), YouTube, Gmail in Discovery. To je, kot da bi vaša oglaševalska kampanja bila na avtopilotu, vendar v dobrem smislu!

Kako deluje:

Poenotene kampanje: Namesto da bi ustvarili več kampanj za različne pristope, nastavite le eno kampanjo Performance Max. Vse je vključeno!

Avtomatizirano licitiranje: Google uporablja strojno učenje za samodejno optimizacijo vaših ponudb. Določite svoj cilj – naj bo to čim večje število konverzij, donosnost porabe oglasov (ROAS) ali kaj drugega – in Google bo poskrbel za vse ostalo.

Izbira občinstva: Google s strojnim učenjem izbere tudi najprimernejše občinstvo za vaše oglase glede na vaše cilje in vrste izdelkov ali storitev, ki jih promovirate. Tako se lahko poslovite od ročnega konfiguriranja podrobnih nastavitev občinstev (razen, če to seveda radi počnete! 🙂 ).

Vpogledi in priporočila: Google na podlagi uspešnosti vaše kampanje zagotavlja podrobne vpoglede in priporočila. To pomeni, da dobite uporabne nasvete za izboljšanje svojih oglasov, ne da bi vam bilo treba brskati med tonami podatkov.

Ustvarjalna svoboda: Medtem, ko sta licitiranje in umeščanje avtomatizirana, imate še vedno nadzor nad kreativami oglasov. Naložite lahko različne naslove, opise in slike ter preverite, katera kombinacija je najbolj učinkovita. Google bo nato samodejno preizkusil različne kombinacije in pogosteje prikazoval najuspešnejše.

Zakaj je super?

  • Prihranek časa: ni vam treba upravljati več kampanj na različnih platformah.
  • Napredno ciljanje: Googlovi algoritmi strojnega učenja zagotavljajo, da bodo vaši oglasi dosegli prave ljudi ob pravem času

Zato se brez nadaljnjih pojasnil lotimo bistva in spoznajmo, kako lahko kampanje Performance Max postanejo vaš naslednji najboljši marketinški zaveznik. 

Kdo bi moral uporabljati kampanje Performance Max?

Najprej, kdo bi moral preizkusiti Performance Max? No, mnenja o kampanji Performance Max v Google Ads so različna, vendar na splošno priporočam, da podjetja za e-trgovino nemudoma preizkusijo Performance Max. Če se ukvarjate s pridobivanjem potencialnih strank, pa bi ravnala bolj previdno, razen če imate dobro nastavljeno sledenje konverzijam.

Nasvet glede proračuna: Ne glede na vrsto podjetja ne razmišljajte o testiranju Performance Maxa, če niste pripravljeni porabiti vsaj 50-100 evrov na dan, vsaj en mesec. Če bo to manj, Googlu ne boste zagotovili dovolj podatkov za natančno izvedbo vaše kampanje in boste vsi nezadovoljni.

DOs and DON’Ts: Kako kar najbolje izkoristiti kampanje Performance Max?

DO: Izvedite natančno sledenje konverzijam skozi celoten kanal

Sledenje konverzijam je v računu Google Ads vedno pomembno, vendar je v storitvi Performance Max še bolj pomembno. Če upravljate podjetje za e-trgovino, je verjetno, da ste to že osvojili. Če pa gre za podjetja, ki se ukvarjajo z generiranjem kontaktov, poskrbite, da bo sledenje konverzijam dobro izpeljano. Veliko jih je namreč imelo težave s kakovostjo leadov. Avtomatizacija na področju PPC-ja se bo samo še povečevala, zato če ste se izogibali spremljanju konverzij, je zdaj čas, da to storite pravilno.

DO: Ustvarite segment PMax v storitvi Google Analytics

Segmentacija omogoča boljše poročanje in vpogled. Verjemite mi, želeli boste analizirati, kako se vaša kampanja Performance Max odvija v primerjavi z drugimi kampanjami. Ustvarite segment uporabnikov, pri katerih kampanja pridobivanja vsebuje Performance Max (ali katero koli poimenovanje, ki ga uporabljate), in tako boste pridobili veliko boljši vpogled v to, kako ti uporabniki interaktirajo z vašo storitvijo. Segment Google Analytics lahko na primer uporabite v poročilu o pristajalnih straneh, da vidite, kam jih kampanja pripelje ter ali je treba dodati izključitve URL-jev ali izklopiti razširitev URL-jev.

DO: Uporabite izključitve URL

V storitvi Performance Max lahko nastavite izključitve samo za pristajalne strani, na katere ne želite voditi obiskovalcev. Morda se sprva sliši kot možganska uganka, toda nastavite ta pravila za izključitve, da povečate svojo učinkovitost. Zagotovo bi vodenje uporabnikov na stran za Splošne pogoje poslovanja bila slaba opcija, torej ta URL lahko dodate pod izključitve.

DON’T: Ne pozabite dodati vsaj enega videa

Resno, videoposnetki so prava začimba v vašem curryju za digitalno oglaševanje. Še nimate videoposnetka? Brez skrbi! Z brezplačnim orodjem, kot je Canva ali CapCut, lahko slike animirate v kratek videoposnetek. Hitro, enostavno in popolnoma brezplačno!

DO: Bodite pozorni na privzete nastavitve lokacije

Ko gre za ciljanje lokacije, lahko izbirate med možnostjo “Prisotnost ali zanimanje” ali samo “Prisotnost”. Pri Googlu je privzeta prva možnost, zato vam priporočam, da jo spremenite v samo “Prisotnost”. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da boste na koncu ciljali na mesto Rim, čeprav ste želeli ciljati na mesto Ljubljana.

DO: Uporabite Performance Max samo za cilje konverzije

Podobno kot njen bratranec Discovery campaigns tudi Performance Max kampanje omogočajo, da licitirate samo za cilj Conversion ali Conversion Value. Zato je ne uporabljajte za cilje ozaveščanja (Awareness). Mogoče bomo nekega dne videli “Awareness Max”, vendar se za zdaj osredotočite na konverzijo.

DO: Ustvarite signal za občinstvo

Spoznajte svoje občinstvo, ustvarite signale in pustite, da algoritem čara pri iskanju podobnih potencialnih strank. Boljši kot je signal občinstva, boljše bo vaše ciljanje in delovanje kampanje.

DO: Preverite zavihek Insights za preglednost poročanja

Zavihek Insights ponuja nekaj dragocenih informacij, na primer najuspešnejše “kategorije iskanja” in “segmente občinstva”. Čeprav ne gre za kristalno jasno poročilo o iskalnih izrazih, odgovarja na bistvena vprašanja, kot so: Ali se Performance Max osredotoča na iskanja blagovnih znamk ali na iskanja, ki niso povezana z blagovnimi znamkami? 

NE: Ne podvajajte slik iz storitve Merchant Center

Prosim, zavoljo ljubezni do slikovnih pik, naj bodo vaše slike raznolike. Nihče ne mara déjà vu v svoji nakupovalni izkušnji.

DO: Bodite pozorni na pravila pridobivanja strank

Določite pravila za pridobivanje strank, da ne boste ponovno ciljali na iste ljudi. Nove stranke so rešilna luč vsakega podjetja, zato bodite pozorni.

Zaključek: 

Torej, tukaj je bistvo: Podjetja za e-trgovino morajo vsekakor testirati Performance Max. Lead gen, tudi vi ste dobrodošli na zabavo, vendar se prepričajte, da je vaše sledenje konverzijam brezhibno. Bodite pripravljeni porabiti dovolj sredstev, da se Googlovi algoritmi naučijo in prilagodijo. Performance Max je lahko uporabna tako za začetnike v svetu digitalnega oglaševanja kot tudi za izkušene profesionalce, ki iščejo zmogljivejši način izvajanja kampanj. Še posebej je uporabna za tista podjetja, ki nimajo dovolj časa ali sredstev za vodenje številnih zapletenih kampanj.

In to je to! Upam, da vam je članek bil dokaj razumljiv. Zdaj pa se lotite dela in naj vam bodo konverzije v vaših P-Max kampanjah, vselej naklonjene! Če vam zadeve pa še vedno niso najbolj jasne, Vam je naša ekipa vedno na voljo. 

Kontaktirajte Red Orbit svetovalce

 

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor