Ko iskalniki obmolknejo – SEO za glasovna iskanja

Objavljeno v ponedeljek, 6. marca 2017 v kategoriji Optimizacija spletnih strani. Članek za 4 min branja • Piše:

Peter Mesarec

V (dobrih) starih časih, ko za snemanje TV-serij in filmov ni bilo treba uporabiti veliko posebnih učinkov, je eden izmed (največjih in najboljših) agentov za nadzor svojega avtomobila uporabljal govor. “Ich brauch’ Verstärkung, KITT,” je stavek, ki je domišljijo vsakega mladca (in marsikatere mladenke) popeljal v prihodnost, v kateri se pogovarjajo z računalniki. Prihodnost, ki je bila takrat še daleč – sploh glede na to, da se je serija snemala med letoma 1982 in 1986. To so bili časi, ko je na police prišel prvi Windows 1.0, in je bil pogovor z računalnikom zares znanstvena fantastika.

 

V letu, ko je resnično postalo samozavezovanje tenisk iz Back To The Future , je znanstvena fantastika postala resničnost in tudi pogovarjanje z računalniki ni več nič nenavadnega. Če vemo, da polovica obiskovalcev v svetu, pa tudi v Sloveniji, pride na spletno stran prek mobilnih naprav, moramo vedeti tudi, da (vedno večji) del teh obiskovalcev pride tja prek glasovnega iskanja. To pa s sabo prinaša nove zahteve in trende pri strategijah spletnega nastopa. 

1. Napredno označevanje vsebin

Ne glede na to, da schema.org ni neposredno namenjena glasovnemu iskanju, je (in bo še) postala zelo pomembna pri tem. Označevanje podatkov glede na vrsto omogoča, da iskalniki (in sedaj k njim prištevam tudi Siri) hitreje in bolje razumejo kontekst besedila in ga tako lažje uvrstijo v samodejni odgovor, ki ga pripravijo. Po želji ga lahko tudi preberejo uporabniku. Schema.org se še vedno močno in hitro razvija, zato s sabo prinaša tudi zahteve po nenehnem nadgrajevanju razumevanja, še bolj pa po nadgrajevanju spletne strani. Nujno je, da se premaknemo od označevanja »article« k naprednem označevanju »isicV4«. Več kot bo označene vsebine, več vsebine bo izpostavljene in več uporabnikov bo prišlo na spletno stran. In zavedajmo se, da tuji konkurenti to že obvladajo.

2. Bogate kartice

Bogate kartice (ang. rich cards) predstavljajo izpostavljeno besedilo, ki neposredno v iskalniku prikaže rezultat. Primer spodaj pokaže, kako Google iz spletne strani izlušči del besedila in ga prikaže kot bogato kartico. Še bolj zanimivo je, da izpusti prvo in drugo postavko na seznamu in prikaže tretjo do šesto. In še bolj, da spletna stran v času priprave tega besedila sploh ne deluje, kljub temu pa Google prikazuje njeno vsebino. Bogate kartice niso povezane z glasovnim iskanjem, pomembno pa je, da besedilo ni posebej označeno, a ga Google kljub temu razume – kar pomeni, da ga lahko predela in predstavi kot glasovni rezultat.

izpostavljena_vsebina_z_rich_snippets

 

3. AMP – pospešene strani za mobilne naprave (ang. accelerated mobile pages)

Hitro nalaganje spletnih strani ponovno ni neposredno povezano z glasovnim iskanjem, omogoča pa, da je spletna stran vidna kot kakovostna in prijazna uporabniku. Slovenske spletne strani zelo počasi spoznavajo AMP, medtem ko je popolnoma jasno, da je to v tujini že resno sprejeto. Primerjajte rezultate novičarskih portalov v angleščini in slovenščini. Bolj ali manj vsi rezultati na prvi strani Googla imajo že AMP, medtem ko med slovenskimi mediji ne najdemo niti enega takšnega. In za AMP niso primerni le novičarski portali, ampak vse vrste spletnih strani, tudi spletne trgovine. Hitra odzivnost na mobilnih napravah bo vašo spletno stran ne le postavila na vrh iskalnih rezultatov, ampak jo bo tudi pripravila na prihajajoče glasovne iskalce.

amp_strani_v_sloveniji

 

4. Dolgorepe ključne besede (ang. long tail keywords) postajajo še bolj pomembne

Uporabniki pri vpisovanju ključnih besed v iskalnik uporabljajo kratke ključne besede, bolj ali manj zato, ker je to enostavno. Pri glasovnem iskanju pa nihče ne postavlja vprašanja s ključno besedo »računalniki«, ampak vpraša: »Kje naj kupim najcenejši računalnik?« Govorne poizvedbe torej postajajo bolj pomembne in še dodatno poudarjajo vsebine. Le redko bo odgovor na govorno poizvedbo izdelek v vaši spletni trgovini, veliko pogosteje pa bo odgovor nanj prispevek na vaši spletni strani. Še pomembneje: vračajo se pogosto zastavljena vprašanja. Ta so namreč točno takšna, kakršna jih zastavijo uporabniki telefonu. »Siri, ali lahko zamenjam ponudnika interneta brez izstopnih stroškov?« Rezultat, ki ga bo Siri prebrala, ne bo domena.si/internet-optika, ampak pogosto zastavljeno vprašanje, ki je oblikovano na točno takšen način.

Kaj to pomeni za strategijo vaše spletne strani?

Glavno vprašanje je, ali se sploh želite uvrstiti med rezultate glasovnega iskanja – ali še slabše/boljše – ali sploh želite biti med rezultati, ki ga glasovni iskalniki lahko sami preberejo? Res je, da je verjetnost, da bo uporabnik prišel na vašo spletno stran, manjša (ko iskalnik poda rezultat, je uporabnikova potreba že izpolnjena), vendar analize kažejo, da na spletno stran pride več uporabnikov. Razlogov za to je več: prepoznavnost blagovne znamke, vračanje uporabnikov na že uporabljene spletne vire (tudi brez intervencije uporabnika; z Googlovim algoritmom, ki večkrat prikaže strani, ki jih uporabnik že pozna), kot tudi enostaven sovpliv različnih kriterijev, ki vas samodejno dvignejo v iskalnih rezultatih.

Na prvo žogo je uporabnikov na spletni strani torej manj, vendar jih je na vse ostale žoge veliko več. To pomeni, da si spletna stran želi biti posebej izpostavljena na enega izmed zgornjih načinov, tudi prek glasovnega iskanja. Zgoraj omenjene nadgradnje vaše spletne strani, kot tudi nadgradnje vsebin, kjer v glavnem govorimo o kratkih odgovorih, nanizanih po točkah, in kratkih povzetkih na začetku strani, bodo poskrbele, da boste vi tisti, ki boste odzvanjali z glasom Siri, Hey Google ali Alexe. Tudi, če nimate črnega jopiča Viteza noči.

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor