Še vedno ne označujete (UTM-jate) svojih digitalnih kampanj?

Objavljeno v torek, 20. decembra 2016 v kategoriji Spletna analitika. Članek za 4 min branja • Piše:

Urša Perko

Potem mora to nujno pristati na seznamu vaših novoletnih zaobljub!

Da vas prepričamo, da je označevanje zelo preprosto, smo pripravili plonk listek: osnove UTM-janja: 5 najpogostejših vprašanj in odgovorov.

Za začetek preverimo, ali smo na isti valovni dolžini.

Če nas zanima, kaj se zares dogaja s kampanjo, njeno uspešnost preverimo v Google Analyticsu, a spremljamo lahko le ustrezno označene kampanje. Tako nismo več odvisni od poročil ponudnikov digitalnega oglaševanja, ki se velikokrat zaključijo pri prikazih, klikih in CTR-ju. Preverimo lahko, ali uporabniki po kliku na oglas zares pridejo na pristajalno stran in kaj na njej počnejo. In običajno se šele med temi podatki skrivajo pomembni ključni kazalniki uspešnosti, ki smo si jih zadali ali pa bi si jih morali zadati.

Če se strinjate z zapisanim, kampanj pa kljub temu ne označujete, gremo v akcijo!

 

5 najpogostejših vprašanj in odgovorov

 

 1. Kako označujemo kampanje?

Zelo enostavno. Povezavi, ki jo uporabimo v kampanji (npr. v pasici ali e-pošti), dodamo posebne oznake, t. i. parametre UTM (Urchin Traffic Monitor).

Primer povezave brez UTM-jev:

http://www.pristajalna-stran.si/akcija

Primer povezave z UTM-ji:

http://www.pristajalna-stran.si/akcija?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=sezosko_ciscenje_20_off_A&utm_campaign=sezonsko_ciscenje_(email)

Če dobro pogledate, lahko vidite, da se vaši povezavi doda ?, za njim pa nekaj UTM-jev oz. oznak: utm_source, utm_medium, utm_content, utm_campaign.

Vsaki oznaki sledi njena vrednost, npr.: utm_source=newsletter.

Obe povezavi vodita uporabnika na isto pristajalno stran.  Vendar z drugo, »podaljšano« povezavo, hkrati pošljemo v analitiko podatke o viru, mediju, vsebini oglasa in za katero kampanjo gre. 

 

 1. Ali moram tole »kodo« sestaviti sam/a?!

Ne, seveda ne. Uporabite lahko Googlovo orodje »URL builder«, ki to naredi namesto vas. Vi vnesete v formo povezavo in izpolnite zahtevana polja, pod njo pa se sestavlja URL, ki bo vključeval vse potrebne parametre.

Google UTM Builder

 

 1. Na kaj moram paziti, ko določam vrednosti parametrov?

Uporabljajte male tiskane črke, izognite se šumnikom. Namesto presledka uporabite raje podčrtaj.

Za označevanje lahko uporabljate svoj sistem, svoja poimenovanja. Pomembno je, da vi veste, odkod so prišli uporabniki na stran. V pomoč ponujamo obrazložitev posameznih oznak, ki jih najdete tudi na strani ustvarjalnika URL-jev:

Campaign Source

utm_source

S to oznako opredelimo vir obiska – oglaševalca, spletno stran, od koder prihajajo uporabniki na vašo stran. Npr.: facebook, google, twitter, linkedin, newsletter, 24ur, …

Campaign Medium

utm_medium

S to oznako opredelite oglaševalski medij. Npr.: cpc, cpm, email, post, advertorial, …

Campaign Name

utm_campaign

S to oznako opredelite ime kampanje. Npr.: crni_petek, poletna_razprodaja, …

Campaign Term

utm_term

S to oznako opredelite ključne besede, na katere oglašujete. V primeru Facebook kampanj lahko to oznako izkoristite za opredelitev imena oglasne skupine ali ciljanja, ki ste ga uporabili.  Če tega podatka ne potrebujete, oznako izpustite.

Campaign Content

utm_content

Ta oznaka se lahko uporablja za AB testiranje uspešnosti različic oglasa. Z njo opredelite, za katero različico oglasa gre.  Če tega podatka ne potrebujete, oznako izpustite.

 

 1. Katere digitalne kampanje naj označujem?

Vse kampanje oz. aktivnosti, ki bi jih želeli spremljati v analitiki. Torej: premium zakup, Facebook oglaševanje, e-mail kampanje, povezave v oglasnih člankih, pasice, objavljene na različnih spletnih straneh partnerjev, pokroviteljev ipd.

Izjema so kampanje znotraj Google AdWords, ki imajo vklopljeno avtomatično označevanje kampanj. Oglaševalski račun AdWords se namreč lahko poveže z računom Google Analytics, kar omogoča avtomatično generiranje oznak. Te oznake prenašajo v analitiko podatke (o viru, mediju, kampanji, oglasni skupini, ključni besedi, tipu ujemanja in vsebini oglasa) v zakodirani obliki. To so t. i. parametri »gclid« (Google Click ID).

Primer URL-ja s parametrom »gclid«:  

https://www.pristajalna-stran.si/?gclid=CLnjnrfJzdACFcyRGwodEQYO_w

Avtomatično označevanje lahko izključimo in namesto tega uporabljamo ročne UTM-je, vendar to ni priporočljivo.

 

 1. Kje v Google Analyticsu najdem označene kampanje?

Najdete jih v poročilu Pridobitev > Kampanje > Vse kampanje (Acquisition > Campaigns > All Campaigns):

UTMji v Google Analyticsu

Če boste pravilno določili vrednost oznake utm_source in utm_medium, jo bo Google Analytics znal umestiti tudi v ustrezen privzeti kanal:

Posodobljen seznam kanalov v Google Analyticsu

Avtomatično označene Googlove kampanje najdete tudi v poročilih pod Pridobitev > AdWords (Acquisition > AdWords).

 

Še nekaj uporabnih nasvetov za UTM-je:

 

Če morate ustvariti veliko povezav z UTM-ji, uporabite Excel!

Tako UTM-je lažje poenotite, nadzorujete in vodite arhiv. S spodnje povezave si lahko prenesete predlogo tabele v Excelu, ki vam bo v pomoč.

UTM tabela

Označevanje kampanj na Facebooku

Pri označevanju kampanj na Facebooku izkoristite oznako »campaign term« za informacijo o ciljanju. Tako lahko v Google Analyticsu spremljate, kako učinkovita so ciljanja, ki jih uporabljate v kampanji. 

Primer: utm_term=men_18-65_interest_skiing

Označevanje e-poštnih kampanj:

Pri e-pošti pazite, da res uporabite email in nikakor drugače. Le v tem primeru bo Google Analytics znal ta vir obiska razvrstiti v privzeti kanal Email.

Če uporabljate Mailchimp, ga lahko povežete s svojim računom Google Analytics in si tako zagotovite ustrezno označevanje vseh e-poštnih kampanj.

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

7 odzivov na “Še vedno ne označujete (UTM-jate) svojih digitalnih kampanj?”

 1. Kratica UTM ne pomeni Urchin Traffic Monitor, kot navajate, ampak Urchin Tracking Module. Naslednjič priporočam najprej pogooglat akronim. 😉

  • Čeprav moram sama sebe popravit – obe verziji sta očitno pravilni 🙂 Sem se nekaj novega naučila iz vašega članka.

   • Hej, Lucie! Hvala, sem se tudi jaz nekaj naučila iz tvojega komentarja, za to drugo verzijo nisem vedela 🙂

  • Živijo! Najbolje bi bilo, da se za vsak oglas naredi ločeno oglasno skupino (ad group) in dva 2 UTM-ja. Pod source je lahko v obeh “facebook”, pod ad content pa specificiraš, da gre za “instagram”.

Dodaj odgovor