Vse, kar morate vedeti o Google prikaznem omrežju (GDN)

Objavljeno v ponedeljek, 15. aprila 2019 v kategoriji Google Ads oglaševanje. Članek za 7 min branja • Piše:

Maja Zupančič

Verjamem, da marsikdo živi v prepričanju, da je oglaševanje na spletnih straneh težka in draga naloga. Lahko vas pomirim. S pomočjo Googla je zadeva dosti bolj dostopna – tako cenovno kot časovno.

Oglaševanje na Googlu niso samo oglasi na Google iskalniku. V okviru Googlove oglaševalske mreže lahko dosežemo tudi uporabnike na različnih spletnih straneh, znotraj aplikacij, na #1 video platformi Youtube, kjer se oglasi prikazujejo med gledanjem video vsebin, dosežemo pa lahko tudi uporabnike, ki preverjajo pošto na #1 e-poštni storitvi – Gmail računu.

Na prikaznem omrežju Google lahko z oglasi dosežemo 65 % vseh internetnih uporabnikov na več kot dveh milijonih spletnih mest.

Na kakšne načine torej te uporabnike dosežemo? Kakšna je cena oglaševanja na Google prikaznem omrežju? Kakšna je razlika med oglaševanjem na Google iskalniku in Google prikaznem omrežju? Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja dobite v nadaljevanju 😉

Načini ciljanja

Ciljanje specifičnih spletnih strani (Upravljane umestitve)

Gre za najbolj neposreden način ciljanja spletnih mest, kjer preprosto sami določite spletne strani, na katerih želite, da se vaši oglasi prikazujejo.

Ta način ciljanja je primeren predvsem takrat, ko želite imeti popoln nadzor nad tem, na katerih spletnih straneh želite, da se vaši oglasi prikazujejo. To je še posebej pomembno takrat, ko ne želite, da morebitna »slaba« ali »neugledna« spletna stran vpliva na percepcijo vaše blagovne znamke.

Ciljanje po temah (Topic)

S ciljanjem po temah dosežemo uporabnike na spletnih straneh, ki ustrezajo temam, ki smo jih definirali.

Podkategorije so lahko zelo specifične

Ta način ciljanja je primeren takrat, ko vam ni toliko pomembno, katerim uporabnikom se oglasi prikazujejo, ampak to, da vaše oglase vidijo vsi uporabniki, ki si ogledujejo spletne strani oz. vsebine definiranih tematik.

Ciljanje po ključnih besedah

Ciljanje po ključnih besedah je dokaj podobno ciljanju po temah.

S ciljanjem po ključnih besedah dosežemo uporabnike na spletnih straneh z vsebino, ki se navezuje na predefinirane ključne besede.

Ciljanje po življenjskih dogodkih

Na Google prikaznem omrežju lahko uporabnike dosežemo glede na določene življenjske mejnike.

Ciljamo uporabnike, ki:

– bodo kmalu diplomirali,
– so nedavno diplomirali,
– se bodo kmalu preselili,
– so se nedavno preselili,
– se bodo kmalu poročili,
– so se nedavno poročili.

Se ukvarjate z organizacijo porok? Prodajate poročne obleke? Tržite nepremičnine? Prodajate opremo za dom? Svoje kupce lahko dosežete z Googlom!

Ciljanje po demografiji

Uporabnike lahko ciljate glede na lokacijo, jezik, starost, spol, zakonski status in celo glede na prihodek.

Tukaj je logika ciljanja zelo preprosta, zato bom izpustila podrobnejšo razlago.

Ciljanje po interesih in navadah (Affinity)

S ciljanjem uporabnikov glede na interes oz. navado dosežemo uporabnike, ki običajno obiskujejo spletna mesta iste tematike. Gre za uporabnike, ki niso nujno v fazi nakupa nečesa.

Primer: Miha je velik ljubitelj avtomobilizma in zelo pogosto obišče spletne strani oz. vsebine v povezavi z avtomobilizmom, čeprav (še) nima namena kupiti novega avta. Mihi torej ta trenutek ne moremo prodati novega avtomobila. Vseeno pa bi želeli, da nas ima v mislih, ko bo enkrat v prihodnosti imel potrebo po novem avtomobilu. V tem primeru bi Miho z oglasi lahko dosegli s ciljanjem avtomobilističnih navdušencev (angl. Car enthusiasts).

Ciljanje uporabnikov glede na interese in navade je predvsem primerno, ko želimo ustvariti ali dvigniti prepoznavnost blagovne znamke ali samo ohranjati zavedanja o blagovni znamki, in gre predvsem za nek dolgoročen interes.

Podkategorije so lahko zelo specifične

Ciljanje aktivnih potrošnikov (InMarket)

S ciljanjem aktivnih potrošnikov lahko z oglasi dosežemo uporabnike, ki aktivno iščejo informacije o izdelkih/storitvah in že resno razmišljajo o nakupu izdelka/storitve.

Primer: Miha je začel bolj pogosto obiskovati spletne strani za prodajo avtomobilov. Glede na njegovo nedavno zgodovino iskanj vemo, da želi kupiti nov osebni avto z dizelskim motorjem, zato mu predstavimo najnovejšo tehnologijo dizelskih motorjev naše blagovne znamke. Miho bomo kot aktivnega potrošnika lahko z oglasi dosegli z možnostjo ciljanja »Diesel Vehicles (Used)«.

Ciljanje aktivnih potrošnikov je najbolj primerno za izdelke ali storitve, ki imajo daljše cikle nakupovanja in raziskovanja.

Ponovno trženje (Remarketing)

S ponovnim trženjem ponovno nagovarjate uporabnike, ki so na vaši spletni strani že bili. To so uporabniki, ki vas poznajo in so najverjetneje že kupovali pri vas.

Podobne ciljne skupine (Similar to)

S ciljanjem uporabnikov podobnih ciljnih skupin Googlov algoritem s pomočjo strojnega učenja (angl. machine learning) samodejno išče nove uporabnike, ki so po karakteristikah podobni uporabnikom, ki obiskujejo vašo spletno stran ali celo konvertirajo.

Podobne ciljne skupine so ustvarjene samodejno, če Google dobi dovolj podatkov o vaših kupcih, na podlagi katerih lahko poišče podobne uporabnike.

Ciljanje podobnih ciljnih skupin je odličen naslednji korak za tiste oglaševalce, ki so bili uspešni pri ponovnem trženju, da najdejo svojo najboljšo ciljno publiko.

Do sedaj smo torej spoznali, da lahko na Google prikaznem omrežju z različnimi načini ciljanja dosežemo uporabnika pravzaprav v vseh fazah nakupnega procesa.

Oglasne oblike

Na Google prikaznem omrežju lahko dosežemo uporabnike s tremi osnovnimi tipi oglasov:

  •  Statični slikovni oglasi
  • Dinamični oglasi (HTML5 ali .gif)
  • Odzivni oglasi, ki svojo velikost, videz in oblikovanje samodejno prilagajajo oglasnemu prostoru, ki je na voljo. Pretvorijo se lahko v besedilne, slikovne ali »native« oglase.

Pravila, da bi katera od oglasnih oblik zagotovo delovala najbolje, ni. Vsekakor pa priporočamo testiranje čim več oglasnih oblik.

Google iskalnik vs. Google prikazno omrežje

Medtem ko je Google iskalnik odličen način, da s tekstovnimi oglasi nagovarjamo uporabnike, ki že aktivno iščejo vašo storitev/produkt in že nakazujejo potrebo po nečem, je po drugi strani Google prikazno omrežje odlično orodje za doseganje novih uporabnikov, uporabnikov, ki vas še ne poznajo. To je še posebej dobra strategija za nišne panoge/podjetja, ki želijo ustvariti začetno zanimanje za svojo storitev/izdelek, saj je uporabniki še ne poznajo in je še ne iščejo aktivno.

Za oglaševalce, ki želijo ustvariti to začetno zanimanje za svoj izdelek, je prikazno oglaševanje odličen način, da pridejo pred najbolj potencialne stranke z minimalnimi stroški, saj so cene na klik na Google prikaznem omrežju praviloma nižje od cen na klik v iskalnem omrežju.

Koliko vložiti v oglaševanje na Google prikaznem omrežju?

Prednost oglaševanja na Google prikaznem omrežju je ta, da je tovrstno oglaševanje cenovno zelo dostopno. Povprečna cena na klik v Sloveniji se giblje nekje do 0,30 €, cena na 1000 prikazov pa do 0,5 €. Določanje višine vložka v tovrstno oglaševanje je večna polemika, saj je učinek delovanja oglaševanja na prikaznem omrežju po navadi pravi izziv, sploh ko želimo povečati število transakcij na strani (vemo namreč, da pri tovrstnem oglaševanju ne moremo pričakovati transakcij neposredno po kliku na oglas).

Če si zaradi boljše slike stvar poenostavimo in si za cilj oglaševanja na Google prikaznem omrežju zastavimo 10.000 novih uporabnikov na strani, bo ob povprečni ceni na klik 0,3 € vložek, potreben za dosego tega cilja, znašal 3.000 €.

CPC vs. CPM in kdaj izbrati katerega?

Pri CPC ponujeni ceni na klik plačamo, ko uporabnik klikne na oglas, medtem ko pri CPM ponujeni ceni na klik plačamo za 1000 prikazov oglasa.

Kako vemo, kateri tip ponujene cene izbrati?

Če je cilj oglaševanja čim večji doseg ljudi, je CPM ponujena cena na klik eden od optimalnih  načinov, kako lahko zagotovimo čim večji doseg. Pri CPM-ju sistem dejansko samodejno stremi k temu, da bodo oglasi dosegli čim več unikatnih uporabnikov/piškotkov. Težava, na katero lahko pri tem naletimo, je ta, da bomo v primeru velike ciljne skupine in prenizkem vložku dosegli zelo nizko frekvenco prikazovanja oglasov (lahko se zgodi, da bo uporabnik izpostavljen našemu oglasu le enkrat), kar pa gotovo ni najbolj optimalno, ko govorimo o dvigovanju zavedanja o blagovni znamki.  V primeru CPM »biddinga« lahko pričakujete tudi nekoliko višjo ceno na klik, ker sistem samodejno optimizira oglaševanje za prikaze.

Če pa je vaš cilj na stran pripeljati čim več uporabnikov po čim nižji ceni na klik, pa je CPC ponujena cena način, s katerim lahko to dosežete. S tem načinom ciljanja uporabnikov sistem stremi k temu, da na stran pripelje čim več uporabnikov. Sistem bo oglase prikazoval uporabnikom, za katere domneva, da bodo na oglas tudi kliknili.

Prikazi oglasov, ki jih uporabnik pravzaprav ne vidi

Oglasi, ki se na spletnih mestih prikazujejo, niso nujno tudi vidni uporabnikom. Za prikaz se namreč šteje tudi oglas na dnu spletne strani, ki jo je uporabnik obiskal, vendar do dna spletne strani sploh ni prišel, kar pomeni, da oglasa pravzaprav ni videl, prikaz pa je bil vseeno štet.

Zato je v tem primeru pomembno upoštevati metriko »vidni prikaz« (angl. Viewable impressions), pri katerem se oglas šteje kot »viden«, če je 50 % oglasa prikazanega na zaslonu eno sekundo ali več (oglasi v prikaznem omrežju) oziroma dve sekundi ali več (video oglasi).

Razlika med zakupom Google oglasnega prostora vs. premium zakup

Zakup oglasnega prostora na Google prikaznem omrežju oglaševalcem ne omogoča neposrednega zakupa »premium pozicij« na »premium« spletnih straneh. To ne pomeni, da v okviru zakupa prek Google mreže vaši oglasi ne bodo prikazani na »premium« spletnih straneh. To le pomeni, da bodo ti prikazani na nekoliko manj »prestižnih« pozicijah na spletni strani oz. takrat, ko oglasni prostor ni »zaseden« (zakup ni izveden prek nobene medijske mreže).  

»Premium« zakup se običajno dogovarja neposredno s ponudnikom oglaševalskega prostora ali pa prek medijskih mrež, ki tovrsten zakup omogočajo, in gre običajno za dražje oblike zakupa oglasnega prostora.

O Google prikaznem omrežju bi se dalo napisati še veliko in gotovo bomo v bližnji prihodnosti še kaj napisali 😉 . Me pa na tej točki zanima vaše mnenje in izkušnje z Google prikaznim omrežjem. Pustite svoj komentar spodaj 🙂

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor