5 mitov in resnic o generaciji Z

Objavljeno v ponedeljek, 15. maja 2023 v kategoriji Digitalni marketing. Članek za 4 min branja • Piše:

Jan Pavlič

Vsi v marketingu se poskušamo približati generaciji Z , ki hitro postaja glavni nosilec kupne moči na spletu. Generacija Z (tudi Gen Z, iGen ali centennials) se nanaša na generacijo, ki je bila rojena med letoma 1997 in 2012 ter sledi generaciji milenijcev.

Za začetek si poglejmo nekaj dejstev o njenih predstavnikih.

Zanimiva dejstva o generaciji Z

  • Predstavniki te generacije imajo razpon pozornosti, ki je v povprečju dolg le 8 sekund – Milenijci imamo razpon pozornosti dolg 12 sekund.
  • V letu 2022 je njihova kupna moč znaša 50 milijard evrov – skupaj z denarjem njihovih staršev pa kar 700 milijard evrov.
  • Možno je, da njihovi možgani delajo hitreje kot naši.
  • Med pandemijo so bili bolj pazljivi kot preostala populacija.
  • Verjetno bodo najbolj izobražena populacija zadnjega stoletja.

Generacija Z in družbena omrežja

Generacija Z uporablja vsak kanal družbenih medijev za drug namen:

  • Instagram uporabljajo za razkazovanje svojih ambicioznih življenj.
  • Snapchat, da delijo svoje vsakdanje življenje.
  • Za sledenje novicam uporabljajo Twitter.
  • Za splošne informacije uporabljajo Facebook.
  • Ne pozabimo pa na TikTok, Twitch, Reddit in Discord, kjer preživljajo čas ob spremljanju svojih najljubših influencerjev.

Mit 1: Generacija Z je obsedena s hitro modo (ang. fast fashion)

Na TikToku ali Instagramu je enostavno videti, kako delujeta H&M ali Zara, in sklepati, da predstavljata generacijo Z. Seveda ti spletni trgovci do neke mere razumejo in nagovarjajo to generacijo, toda tisto, kar je zanimivo je to, da kar 30 % generacije Z raje nakupuje v trgovinah z rabljenimi oblačili  oz. secondhand trgovinah.

Generacija Z z nakupovanjem bistveno manj negativno vpliva na okolje, saj so oblačila pred nadaljnjo prodajo že rabljena, in namesto da bi se ujeli v past nizkih cene in mamljivih ponudb, generacija Z bolj kot katera koli druga generacija upošteva etiko znamke in njeno stališče do družbenih vprašanj.

Pomemben jim je način, kako blagovna znamka pristopa k družbeni odgovornosti, saj to resnično vpliva na nakupne odločitve generacije Z.

Mit 2: TikTok je najboljši način, da dosežete generacijo Z

TikTok je odličen prostor za generacijo Z. Ponuja pristen občutek vsebine, ki ga ne nudi nobena druga aplikacija. Način komunikacije na TikToku je ustvarjen za krajše razpone pozornosti. Tudi zato je TikTok aplikacija, ki jo generacija Z najpogosteje uporablja.

Kljub temu pa presenetljivo (ali pa tudi ne) to ni njihova najljubša platforma družbenih medijev. Ko so generacijo Z vprašali, katera je njihova najljubša aplikacija za družabne medije, sta Instagram in YouTube zlahka prevzela največji del pogače, TikTok je zasedel tretje mesto, sledita pa mu Snapchat in Discord.

Za vas sem pripravil tudi povzetek raziskave, ki jo je opravil Morning consult, o tem katere so najljubše znamke generacije Z.

Mit 3: Postavite izdelek pred generacijo Z in kupili ga bodo

Čeprav gravitirajo k vsebini v slogu TikTok videov, to ne pomeni, da so dovzetni za vse vrste kratkih videoposnetkov. Preden opravijo nakup prek družbenih omrežij, si morajo ustvariti občutek, da so izdelek našli sami. Ne želijo se počutiti prisiljene v kakršno koli odločitev, še posebej, če gre za jasen oglas, s katerim se ne morejo poistovetiti.

Da bi pritegnile in prepričale generacijo Z, morajo blagovne znamke dati prednost izdelavi zabavnih vsebin, ki se zdijo pristne. Potem, ko ustvarijo pristno zanimanje za blagovno znamko, bo generacija Z lažje opravila nakup izdelka. V nasprotnem primeru bodo le zavili z očmi.

 

MIT 4: Generacija Z ne gleda televizije

Napačno! Ker je Netflix ena bolj priljubljenih blagovnih znamk  generacije Z, so tudi številne serije, ekskluzivno predvajane na Netflixu, dosegle status obsedenosti. Ena takih je na primer Stranger Things, ki je v šestih letih predvajanja pomagala povečati število naročnikov Netflixa na kar 209 milijonov.

Zanimivo je, da televizijske serije (in filmi) prodirajo v kulturo s skrb vzbujajočo hitrostjo, pri čemer trenutki in glasba iz oddaj in filmov postajajo viralni na TikToku in navdihujejo TikTokerje po vsem svetu. Nedavni primer je uspešnica Running Up That Hill (A Deal With God) pevke Kate Bush iz »davnega« leta 1985, ki se je pojavila v seriji Stranger Things in je od takrat priljubljena na TikToku ter se povzpela na praktično vse svetovne glasbene lestvice.

MIT 5: Njihovi idoli so samo “znani po tem, da so slavni”

Starejše generacije morda težko vidijo privlačnost YouTuberjev, kot sta Zoella in PewDiePie, za katere se zdi, da preprosto slovijo po tem, da so to, kar so. Najuspešnejši digitalni vplivneži so s svojo avtentičnostjo in karizmo ustvarili pravi kult osebnosti . In medtem ko lifestyle vplivneži, kot sta Molly Mae in Emma Chamberlain, še vedno vodijo v priljubljenosti, postajata tudi okoljska voditeljica in Gen Z-jevka Greta Thunberg ter altruistični nogometaš Marcus Rashford vse bolj  priljubljena.

Predstavniki generacije Z, ki se zgledujejo po zvezdah družbenih omrežij, ne želijo biti »znani po tem, da so slavni«, kot so zvezde resničnostne televizije, ki jih obožujemo milenijci, ampak želijo biti cenjeni zaradi svojega talenta, inovativnosti in ustvarjalnega dela.

Zaključek

Nekaj vode bo še preteklo, preden bomo z gotovostjo lahko rekli, da kot marketingaši popolnoma razumemo generacijo Z, čeprav živimo na istem planetu in spremljamo podobno zunanje življenje. Vsaka generacija prinaša svoje navade in s tem izzive za marketingaše, ki jih ciljamo. Pri tem nam ogromno zagotovo lahko pomaga tudi analitika in prav pravilno implementirana analitika je tisto, kar bo v tem letu spreminjalo načine pristopa k oglaševanju. Če tega še niste storili, je zdaj zadnji trenutek, da v letu 2023 ulovite vlak na poti k uspehu. 

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor