ABC FACEBOOK OGLAŠEVANJA – 2. del

Objavljeno v sreda, 19. junija 2013 v kategoriji Social media marketing. Članek za 2 min branja • Piše:


Prejšnjič sem se razpisala o prvih dveh korakih Facebook oglaševanja (pristajalna stran in cilj), tokrat pa bom predstavila še ostale tri.

3. Kreativna zasnova

Facebook oglas je sestavljen iz treh sklopov: naslova, besedila in fotografije. Pri naslovu imamo na voljo 25 znakov s presledki, pri besedilu 90 znakov s presledki, pri fotografiji pa smo omejeni na velikost 100×72 pikslov. Za upoštevanje teh pogojev moremo biti kar kreativni in domiselni, delo nam deloma olajša le prikaz predogleda oglasa na desni strani. Seveda pa ne smemo pozabiti da morajo vsi oglasi vsebovati relevantno vsebino in nikakor ne smejo zavajati uporabnikov. Prav zaradi tega je priporočljivo, da si pred oblikovanjem kampanje preberemo pravila, ki so zapisana v najnovejši različici dokumenta Facebook Advertising Guidelines in zatem preletimo še nekaj konkretnih primerov, kjer je prikazano, kaj je dovoljeno in kaj ne.

Polje za oblikovanje oglasa:

 

 

 

 

 

 

 

4. Ciljna skupina

Po oblikovanju oglasa, moramo določiti najprimernejšo ciljno skupino za prikaz našega oglasa. Prikaz oglasa najpogosteje omejimo glede na spol, starost in lokacijo (npr. moški, stari od 18 do 35 let, ki živijo v Sloveniji), pri tem pa se nam na desni strani prikaže število Facebook uporabnikov, ki jih v teoriji lahko dosežemo z našim oglasom. Poleg osnovnega targetiranja lahko tudi bolj ali manj natančno določimo kakšne interese imajo predstavniki naše ciljne skupine (npr. glasba, Lady Gaga), kakšen je njihov civilni stan (npr. samski), v kakšnem jeziku se sporazumevajo (npr. slovenščina), kakšna je njihova izobrazba (npr. univerzitetna izobrazba) in kdo je njihov delodajalec (npr. Red Orbit). Poleg tega lahko določimo, če želimo doseči oboževalce naše Facebook strani, nove uporabnike ali prijatelje naših oboževalcev. Ne glede na naš izbor pa se seveda moramo ves čas zavedati, da se velikost naše ciljne skupine manjša ob vse natančnejšem definiranju lastnosti le-te, zato tudi pri targetiranju ne gre pretiravati.

5. Osnovni podatki kampanje

Na koncu moramo navesti še ime, proračun in časovno obdobje kampanje. V primeru, da pri določitvi ciljev nismo izbrali možnosti za napredne storitve, bomo oglase plačali na podlagi števila vtisov (CPM), ne pa na podlagi števila klikov (CPC), kar pomeni, da cene oglasov ne bomo mogli ročno optimizirati glede na trenutno povpraševanje na trgu. Na koncu nam ne preostane drugega kot, da pritisnemo na gumb »Review Ad« in počakamo na odobritev s strani Facebooka. Potem pa veselo na delo z dodajanjem novih oglasov v kampanjo.

Za konec pa še nasvet. Za oglaševalce, ki morajo pripraviti večje število oglasov in kampanj, je priporočljiva uporaba programa Power Editor, ki močno olajša prilagajanje oglasov. V vsakem primeru pa je že oblikovane in odobrene oglase pametno ustrezno preimenovati tako, da postane njihovo spremljanje in sprotno prilagajanje enostavnejše. Po zaključeni kampanji pa nam seveda ne sme uiti še podrobnejša analiza oglasov, ki nam bo pomagala izboljšati rezultate naslednje kampanje.

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor