Carousel ads, zakaj bi bili … če jih ne bi uporabljali. ;)

Objavljeno v ponedeljek, 15. februarja 2016 v kategoriji Facebook oglaševanje. Članek za 4 min branja • Piše:

Luka Žnidarsic

V prejšnjem blogu iz te serije se je naslov bloga glasil “Dobre zgodbe prodajajo”. To drži kot pribito in Facebook se tega zaveda.

Zgodbe pa lahko pišete na več načinov. Skozi besedilo ali sliko, skozi več slik, video ali pa pokombinirate vse omenjene. In to je razlog, da Facebook razvija svoje oglasne oblike v smer, v katero jih. In to zgolj zato, da bi vi lahko lažje povedali svojo zgodbo. Zakaj? Bolj uspešen vi = bolj uspešen Facebook. Preprosto.

Kot zanimivost: tudi njegovi vlagatelji med top 5 razlogov za rast podjetja v 2015 pripisujejo ravno novim oglasnim oblikam. In med temi je tudi zvezda tega zapisa, Carousel Ads.

1_2._blog_-_zgodba_unicef_0

 

In kaj je tako posebnega s Carousel ads, ko pa bi lahko rekli, da so le multi-verzija klasičnega oglasa z eno sliko ali videom? Torej kdaj bi uporabili Carousel ads? Poleg seveda najbolj očitne in že prej omenjene uporabnosti – to je pri gradnji zgodbe skozi več zaporednih slik.

2_3._blog_-_boxarji_1

 

Če se odločimo za zgodbo, moramo upoštevati nekaj pravil.

Prva slika je ključna! Ta pritegne pozornost uporabnika v njegovem newsfeedu. Če prva slika pritegne pozornost, druga nadaljuje zgodbo, zato pritegnite pozornost, a ne povejte vsega. Ustvarite toliko zanimanja, da gredo na naslednji zavihek, in na naslednjega, in tako vse do konca. Z zgodbo in izbiro slik si drznite biti drugačni, stremite k ustvarjanju čustev. Navsezadnje ima vsaka dobra zgodba happy ending čustva ali pa robčke. Oboje je čustvo in ta so najboljša pot, da uporabniki pridejo do zadnjega zavihka. Polega napisanega vedno imejte v mislih platformo, kjer se bodo oglasi prikazovali, zraven pa tudi prilagajajte zgodbo. Na primer za Facebook bolj akcijsko, za Instagram bolj estetsko.

 

Kaj bi pa lahko bile ostale uporabe poleg ustvarjanja zgodb?

Odlični so lahko za testiranje različnih produktov na ciljni skupini. Dejansko lahko dobite povratno informacijo, katero sliko najraje klikajo. Ali pa za izpostavitev več kot le enega izmed vaših aktualnih produktov. Uporabniku ponudite možnost, ki je pri klasičnem oglasu nima, da si ogleda celo ponudbo.

Mogoče želite predstaviti več videov ali slik o istem produktu. Npr. avtomobilisti, ki imajo velikokrat različne videe za predstavitev udobja, opreme, vožnje, varnosti ipd. Ali pa imate več znanih osebnosti ki govorijo o vašem produktu. Zakaj bi dali vse v en video, ko pa lahko prepustite uporabniku, da hitro in pregledno najde, kaj si njegov idol misli o vas?

Turistične agencije lahko predstavijo posamezne destinacije na ta način. Kjer v posameznem oglasu predstavljajo različne aktivnosti neke destinacije, v drugem oglasu kulinarično pestrost, v tretjem muzeje, galerije in ostale lokacije, ki jih je vredno obiskati.

3_1._blog_-_avtomobilizem_1_1

 

In kot vidimo zgoraj, Carousel oglasi niso na voljo le na Facebooku, pač pa tudi na mlajšem bratu Instagramu. In edina razlika je, da ob sliki manjkata naslov in opis linka. Vrstica za opis je ostala enaka, priporočena dolžina teksta se iz 90 znakov celo poveča na 135 znakov. Za oglaševanje na Instagramu lahko uporabite iste oglase kot na Facebooku. Je pa priporočeno in tako se je izkazalo tudi v praksi nabolje, če oglase prilagodite. Zavedati se je namreč treba, da so Instagram ali pa Facebook uporabniki, ki so v trenutku, ko vidijo vaš oglas, na Instagramu vajeni drugačne komunikacije kot so je na Facebooku. Na Instagramu je pač vse podrejeno estetiki. Prav zato so lahko razlike med učinki oglaševanja na enem ali drugem velike.

 

In ko smo ravno omenili opise, naslove in povezave na stran, mislim, da je samoumevno dovoljeno oziroma zaželjeno, da vsak zavihek prilagodite. Vsaka slika ima lahko svoj opis, svoj naslov in svojo povezavo na stran. Seveda k vsaki povezavi na stran sodi tudi prilagojen UTM parameter za sledenje, vedenja po kliku, ko uporabniki obiščemo spletno stran. Skratka možnosti prilagoditev je veliko.

Da pa lahko spremljate ves svoj trud in kaj si uporabniki mislijo o njem, pa se na pogledu z oglasi preklikajte na breakdown/by action/by carousel card. Tu lahko vidite klik stopnje, cene na klik in podobne metrike za posamezen zavihek vašega oglasa.

4_4._blog_-_breakdown_0

 

Kot da vse našteto še ni dovolj, pa sta tu še dva malo drugačna razloga, zakaj morate začeti uporabljati Carousel oglase. Če jih še ne. Prvič, Facebook vam je dal na razpolago več oglasnega prostora za isto ceno. In po slovensko povedano, bili bi … če tega ne bi izkoristili. In drugi razlog, če prvi še ne boli dovolj, Facebook generalno gledano raje prikazuje Carousel oglase kot oglase z eno sliko. Kar pomeni, da če jih vaša konkurenca še ne uporablja, bi bili …. da tega ne izkoristite, če pa jih konkurenca že uporablja, pa niti nimate veliko izbire. 🙂

 

Šalo na stran, oglasna oblika je super, možnosti, ki vam jih ponuja, je ogromno, in skrajni čas je, da jo začnete uporabljati. Če pa jo že, pa super! Zdaj se lahko posvetite analitiki in optimizaciji na podlagi tega, kaj si uporabniki mislijo o izbiri, ki ste jim jo ponudili na različnih zavihkih znotraj vaših Carousel oglasov.

 

*Tistemu, ki se posreči boljši prevod kot “Facebook vrtiljak oglasi”, plačam pivo. Prevod mislim pa, da potrebujemo, saj a) marsikdo narobe izgovarja carousel in potem se čudno gledamo in b) kar je še pogosteje, niso vsi popolnoma domači s podrobnostmi Facebook oglasov in te sogovorniki v pogovoru čudno gledajo, kaj čaraš z jezikom ob neki ameriški “John Wayne” Carousel besedi. Poizkusite sami izgovoriti Carousel, boste videli, da vas kaj hitro zapelje v nek western naglas. Skratka, prevod rabimo, ker če drugega ne, je iz zadnjega napisanega sklepati, da se nas bo ob vedno večji uporabi teh oglasov vedno več čudno gledalo. 🙂

#pivojevhladilniku

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

17 odzivov na “Carousel ads, zakaj bi bili … če jih ne bi uporabljali. ;)”

    • Super, samo se bojim, da bodo kaj hitro postali le “vrtljivi oglasi”. Potem smo pa spet tam… 🙂

    • Toporišič bi bil vesel, mi, uporabniki, pa malo manj. Gre pa predlog v škatlo za na komisijo…

    • Wow, super video! Mogoče ga uporabimo namesto naslednjega bloga “Zakaj uporabljati carousel?”. Preprosto, da poveste zgodbo. 🙂

  1. Oglas – Facebook zgodba, Vrtiljak zgodb, Facebook prezentacijski oglasi…

    še razmislim in pišem 🙂

  2. Facebook “katalog ” oglasi, mislim, da je primerno, glede na toda da prelistaš, kot fizično katalog.

    • Dober argument, ampak Facebook katalog imamo že v uporabi pri “Product ads”, kjer se ti avtomatsko generirajo iz kataloga. Ampak prava smer. 🙂

    • SUPER, če mene vprašaš je tole že za pivo, če ne drugače za inovativnost. Ampak, malo bo potrebno še počakat, če bodo še predlogi in seveda na komisijo.

  3. Slikovnica. Vizualne podobe kot bistvo carousel oglasov. Časovnica kot primarni element FB. Slikovnica. 🙂

Dodaj odgovor