X

InOrbit konferenca privabila več kot 300 udeležencev

Za pester in razgiban program konference inOrbit je poskrbelo trinajst strokovnjakov iz devetih različnih podjetij, ki so prisotne navdušili z zanimivimi predavanji, polnimi primerov in izkušenj. Vsem, ki se konference niste mogli udeležiti pa so na voljo tudi prezentacije.

V uvodnem govoru je Andraž Štalec (Red Orbit) izpostavil ključne probleme marketinga in poudaril, da bi marketing moral postati bolj človeški. Kot pravi, si ljudje ne zapomnimo dobre ponudbe, oglasov in spletnih strani, pač pa izkušnjo. Podjetja je pozval, naj njihov marketing temelji na komuniciranju z ljudmi, ki so dejansko izrazili interes in naj se osredotočajo na izgradnjo dolgoročnega odnosa in zaupanja. Zaključil je: »Ko ustvarimo tako doživetje, za te ljudi postanemo resnično izjemni, postanemo bolj človeški.«

Vsebina konference je potekala v treh sklopih. V prvem delu je bilo govora o pridobivanju kontaktov, sledil je del o razvijanju odnosa z uporabniki in na koncu analitični pristop k zbranim podatkom.

Rdeča nit dogodka je bil osebni pristop do uporabnikov in kreiranje za njih relevantne vsebine. Vsi govorci so se strinjali, da je vsebina kraljica, Nenad Senić pa je še dodal: »Kontekst je kralj.« Vsebina brez prave distribucije nima vrednosti. Tudi odlična vsebina nam ne bo koristila, če je ne znamo pripeljati do pravih ljudi. Najslabša ciljna skupina so vsi. Luka Žnidaršič (Red Orbit) je povzel citat Setha Godina, ki pravi: »Bodite omembe vredni in imejte vsebino, da boste takšni.«

Marko Vrbnjak iz podjetja NiceLabel je poudaril pomembnost osredotočanja na svoje kupce in poslovne cilje, ne na tehnologijo. Že pri razvoju novega produkta ali storitve moramo misliti na končnega kupca. Izoblikujemo si profil končnega kupca, t. i. persone, in na ta način najbolj prilagodimo in približamo izdelek/storitev potencialnim kupcem (Tilen Travnik, D.Labs).

Ko nam obiskovalec naše spletne strani zaupa podatke, je čas, da se mu posvetimo. Potencialnim kupcem moramo slediti skozi odločitveni proces, jih izobraževati in razvijati odnos.

Karmen Krumpestar (Red Orbit) pa je izpostavila, da ne gre zanemariti tudi tistih uporabnikov, ki ne kupujejo, ker to še ne pomeni, da to niso potencialni kupci. Takega uporabnika je treba jasno pomikati po nakupnem procesu in se vsakokrat vprašati, zakaj ne kupi. Negujemo jih z remarketingom na iskalnikih, oglasnimi pasicami, transakcijsko e-pošto in na Facebooku. Pomembno je, da je sporočilo izobraževalno, saj potrošniku s koristnimi vsebinami pomagamo, da od izobraževanja preide do odločitve. Nakupni procesi so namreč vse bolj kompleksni in dolgotrajni, vse več uporabnikov pa se o nakupu informira z raziskovanjem po spletu.

Vsi kontakti namreč niso enako kakovostni in razviti, zato je dobro svoj čas namenjati pravim uporabnikom. Segmentacija je ključna za učinkovito nagovarjanje in spreminjanje potencialnih strank v kupce. Simon Belak iz podjetja GoOpti je razkril, kako odkrivati segmente iz podatkov. Kako med sabo povezati ljudi, ki so si med sabo bolj podobni, da dobimo ključne segmente? Opišemo jih kot točko v večdimenzionalnem prostoru. Mnogo vrednih podatkov mogoče izgubljamo, ker sploh ne pomislimo na njih. Segmenti pa potrebujejo personaliziran pristop. Razlikovati moramo med nakupnim in prodajnim procesom in slediti uporabniku, tako, da prilagodimo vsebino glede na fazo nakupnega procesa, v kateri se nahaja.

Marko Penko iz Studia Moderna je povedal, da moramo imeti različno vsebino za tiste, ki so kupili samo enkrat ter za redne kupce. Nove stranke moramo bolj spoznati. Tistih, ki se vračajo, ni treba več toliko izobraževati, pomembno pa je ohranjati odnos, biti v stiku z njimi  in reševati njihove težave z novimi izdelki.

Strokovnjaki so še poudarili pomembnost testiranja v današnjem hitro razvijajočem se svetu. Kot je izpostavil Peter Mesarec (Red Orbit), je načrtovanje uporabniške izkušnje nujno že pred objavo spletne strani, saj na takšen način lahko zagotovimo boljši učinek spletnega marketinga. »Rumeni gumb, ki bo na eni spletni strani prinašal odlične rezultate, tega na drugi spletni strani ne bo dosegal. Pomembno je, da vsako spremembo na spletni strani testiramo,« je poudaril.

V sklepnem delu so predavatelji udeležencem podali še popotnico. Izpostavili so potrebo prisluhniti uporabniku in razmisliti o njegovih potrebah ter na podlagi tega določiti najprimernejše digitalne kanale, ustrezno vsebino in postavitev ključnih kazalnikov uspeha.

»Bodite data driven. Ne samo v digitalnem, ampak tudi v realnem svetu. Merite na sistematičen način, da boste vedeli, kje ste in se boste na podlagi tega lažje pravilno usmerili, da boste prišli tja, kamor želite.« (Darko Butina, BUDS Consulting)

Boštjan Hozjan (Red Orbit) svetuje, da odprete svoj Google Analytics in pogledate 3 stvari:  kateri kanali najbolje konvertirajo, katera vsebina uporabnika najbolj vplete (razmislite, zakaj) in katera je najslabša vsebina, zaradi katere uporabniki zapuščajo vašo stran, in jo poskušajte izboljšati.

Kot je izpostavil Igor Panjan, direktor podjetja Datafy: »Eksperimentirajte, vsak teden napišite nov prispevek na blogu in merite, kaj ste naredili. Naj bo vsakič dan za spremembe, ne za spanje.«

Za konec je Andraž Štalec dodal: »Razmislite, kaj lahko naredite, da olajšate življenje svojim strankam oziroma vsem potencialnim kupcem.«

Glede na veliko zanimanje za konferenco smo se odločili, da vsem zainteresiranim omogočimo dostop do prezentacij, tisti najbolj radovedni pa si lahko ogledate tudi nekaj fotografij s konference.

Kakšni pa so vaši vtisi s konference?

Oznake: inbound marketinginOrbitkonference