Iz študentske v rdečo orbito

Objavljeno v ponedeljek, 10. oktobra 2016 v kategoriji Red Orbit. Članek za 3 min branja • Piše:

Sara Črnič


Naročite se na podcast v iTunes

Poletje se je približevalo. Kaj zdaj, naj grem delat v nek lokal ali opravljat praktično izobraževanje? Panika? Življenjske odločitve? Vseeno sem raje dala paniko na odmor, razmislila in se odločila – seveda grem raje opravljat praktično izobraževanje!

Vse poti vodijo v Red Orbit

Sem študentka dodiplomskega programa Družboslovna informatika, ki se izvaja na Fakulteti za družbene vede. V sklop študijskega programa spada tudi praktično izobraževanje v obsegu 450 ur. Proces praktičnega izobraževanja je najbolj povezan s pravilno odločitvijo o izboru najboljše prakse. Ker sem zelo zagnano dekle z visokimi cilji, sem bila odločena, da hočem od prakse pridobiti največ kot le lahko. Zato sem se odločila, da pišem Red Orbitu.

Za Red Orbit sem prvič izvedela lani, prek kolegice. Povedala mi je, da imajo neko fino izobraževanje in me povabila zraven. Odšli sva na izobraževanje in bili popolnoma navdušeni. Spoznali sva, da je digitalni marketing super, Red Orbit pa še bolj! Priznam, pogum za pisanje e-sporočila sem iskala 14 dni, pa še sama ne vem točno, zakaj (no, saj nihče ne). In splačalo se je, saj so mi odgovorili in me povabili na pogovor. Kar vriskala sem od sreče, saj sem dobila prakso na Red Orbitu. Party starts now.

Red Orbit in njihove kratice

Prvi dan so bili moji živci seveda na vrhuncu. Vseeno pa so bile vse skrbi odveč. Ekipa Red Orbita je res super, kar je že znano dejstvo. Sprejel me je Črt, moj mentor, ki mi je takoj razkazal prostore, oddelke in predstavil ekipo. Vseeno sem bila prvi dan malce izgubljena. Ste že brali Mojčin zapis o kraticah? Sedaj pa si predstavljajte moj prvi dan. Vsi so se sporazumevali v kraticah, meni pa ni bilo nič jasno, razen kakšnega CPC-ja (cost per click), pa še za to kratico sem potrebovala nekaj časa. Seveda ima Red Orbit za vse novince pripravljen krasen priročnik za kratice, ki je tudi meni že prvi dan pomagal, da sem se malo bolj znašla.

Red Orbit in njihove kratice

Znanje ti da moč

Kljub vsemu mojemu (ne)znanju je bila praksa vse prej kot neko mučenje, saj ima Red Orbit res dobro urejen sistem uvajanja. Ne glede na to, ali si digitalni začetnik ali poznavalec, te hitro uvedejo. Ekipa je super, vprašanja več kot dobrodošla, čeprav to pomeni, da boš nekaj vprašal milijonkrat dnevno (Črt, oprosti :D). Takoj ko prideš, si najprej seznanjen, s čim se vsi oddelki ukvarjajo in kakšen je način dela. Internih izobraževanj je ogromno. Ob petkih je klasičen Whiteboard Friday, ki ga morda zvesti bralci že poznate. Gre za interno izobraževanje, kjer en član ekipe predava o neki temi, v kateri je domač. Poleg petkovih predavanj so na voljo tudi drugi seminarji, ki jih podjetje redno organizira.

Kljub dolgoletnemu izobraževanju na koncu ugotoviš, da nimaš pojma. 

Seveda pa Red Orbit poleg izobraževanja obožuje tudi zdrav duh v zdravem telesu. Nihče si ne želi, da bi zaposleni hodili v službo z nekim odporom, še najmanj pa Red Orbit. Če poleg digitala obožuješ tudi ročni nogomet, hrano in pivo, se boš tukaj hitro znašel. Vsak dan je dobro za dušo slehernika, da odigra kakšen ročni nogomet. Ob petkih po napornem tednu (saj veste, s tekmovalnimi ljudmi je naporno igrati nogomet cel teden :P) pa seveda paše pivo s celotno ekipo. Med tednom pa se obvezno poje veliko dobre hrane – takrat smo vsi najbolj srečni.

Praksa vs. fakulteta

Na Red Orbitu sem pridobila ogromno novega znanja. Seveda je razlika med službo in fakulteto velika. Dobila sem vpogled, kako poteka 8-urni delovni dan, kako se sodeluje z ostalimi sodelavci in kaj pomeni, ko nekaj rabiš iz danes na jutri in ne šele čez 3 mesece (čeprav seminarske naloge vseeno študentje radi delamo zadnji dan :D). Zanimivo je občutiti, da kljub temu, da se izobražuješ 20 let, na koncu ugotoviš, da nimaš pojma (malo za šalo, malo zares).

Služba vs. fakulteta

Po treh mesecih z ekipo Red Orbita sem polna novega znanja in navdušenja. Najboljši nasvet, ki sem ga dobila v tem času: »Ne verjemi vsemu, kar ti pride pod roke.« (Hvala, Andraž.) Dragocen nasvet, ki je uporaben tako na službenem kot študijskem področju. Sploh za nas, ki nas ženejo analize in že tako radi obračamo podatke ter vse preverjamo. Predvsem pa je treba ostati željan novih znanj in izzivov.

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor