Naj še kdo vidi vaše video posnetke!

Objavljeno v ponedeljek, 6. junija 2016 v kategoriji Digitalni marketing. Članek za 4 min branja • Piše:

Peter Mesarec

Če slika pove 1000 besed, video pove 7758 besed in počasi to razumemo tudi v Sloveniji in na slovenskem spletu. Z veseljem opazujem, kako vse več podjetij pripravlja video vsebine, ki so namenjene objavi na spletu ali pa na spletu vsaj objavljajo video posnetke, ki so pripravljeni za druge kanale.

Opozorilo: To, da na spletu objavljate oglase, ki ste jih pripravili za TV, ni to, o čemer govorim. To je osnovni minimum, ki nikomur ne bo prinesel resne dodane vrednosti. Lahko to sicer počnete, nima pa veze z resnim video marketingom.

Teorija o tem, kako posneti video, da bo dosegel vaše ciljno občinstvo, da ga bodo gledali, všečkali in komentirali, je tematika, ki absolutno presega ta prispevek na blogu, zato se tja ne bom spuščal.

Podrobneje si bomo pogledali, kaj narediti po tem, ko smo video posnetek že posneli in ga pokazali na televiziji oziroma delili na socialnih omrežjih. Zanima nas torej dolgoročna izpostavljenost video posnetkov. Pri tem se moramo lotiti dveh različnih tematik: če je video objavljen na YouTube ali podobni platformi ali če je video objavljen na vaši spletni strani. Seveda se mora z vsakim video posnetkom zgoditi tako prva kot tudi druga opcija, kajti le tako lahko zagotovite največjo izpostavljenost video posnetka očem, željnim vaših video posnetkov.

Video na YouTube

Video bomo objavili na platformi YouTube. Glede na to, da je YouTube drugo največje socialno omrežje na svetu in drugi največji iskalnik na svetu, se nam to seveda splača.

Optimizacija video posnetkov je precej podobna optimizaciji spletnih strani, kjer imamo t. i. on-site in off-site optimizacijo. On-site optimizacija pri video posnetkih v glavnem zajema naslov, opis in optimizacijo klikabilnih elementov na video posnetku, off-site optimizacija pa bodo povratne povezave, ki kažejo na video posnetek in kanali, v katerih se nahaja video posnetek.

Optimizacija naslova video posnetka

Tudi tukaj se vse začne pri izbiri ključnih besed. Ste vedeli, da lahko na enak način, kot pregledujete število iskanj za ključne besede na Googlu, analizirate tudi mesečno število iskanj posamezne ključne besede na YouTubu? Uporabite recimo keywordtool.io, orodje (ki je sicer plačljivo), ki vam prikaže število iskanj in alternativne ključne besede posebej za YouTube.

Naslov video posnetka mora biti zanimiv, da bodo uporabniki radi kliknili nanj in da bo vseboval pravilne ključne besede. Najpogostejša napaka je, da pustite v naslovu videa kar končnico datoteke. Zakaj mislite, da je za uporabnika pomembno, da je naslov videa »VTS_01.mpg«?

Druga najpogostejša napaka pa je, podobno, kadar se lotimo optimizacije – pretiravanje s ključnimi besedami. Video »Kombi najem | Najem kombija | Izposoja kombija Medvode« ni nekaj, kar bodo ljudje z veseljem klikali. Četudi bo dobil kakšen klik (omenjeni video, izbran čisto po naključju, ima 634 ogledov v zadnjih petih letih), ne bo resnično pritegnil obiskovalcev.

Obnašajmo se tako, kot se pri pisanju meta naslovov na spletni strani. Napišimo zanimiv naslov, ki bo uporabniku povedal, kaj lahko pričakuje v video posnetku, seveda pa poskrbimo tudi, da bodo v naslov vključene pomembne ključne besede.

Opis video posnetka

Vsak video posnetek potrebuje svoj opis. Ne glede na to, ali želite, da video rangira visoko na iskalnikih, ali pa vas to ne zanima (ne razumem …), uporabniku povejte kaj o video posnetku: kako je nastal, zakaj je nastal, kdo ga je ustvaril, kje lahko najde več informacij. Slednja informacija je pomembna za iskalnike, saj lahko iz video posnetka ustvarite povezavo na vašo spletno stran.

In vsaka povratna povezava šteje. Zato naj ima vsak video posnetek povezavo na vašo spletno stran – ne na osnovno www.domena.si, ampak na podstran, ki je povezana s tem posnetkom. Naj bo to produkt, ki ste ga predstavili na video posnetku, ali pa podstran, kjer je video predstavljen na vaši spletni strani. Poiščite tisto spletno stran, ki bo za uporabnika, ki si je ogledal vaš video posnetek, zanimiva.

YouTube ima kot socialno omrežje še veliko drugih optimizacijskih trikov, kjer govorimo o tem, kako v video posnetke vstavljamo povezave na naše druge video posnetke, pozive k akciji (naroči se) in še kaj. O tem kmalu v prispevku na našem blogu. Naročite se na e-novice, da ga ne zamudite.

Povratne povezave na YouTube

Ja, tudi vaš video na youtube.com je spletna stran in če želi dobro rangirati v Googlu, bo potreboval povratne povezave – tako kot vse druge spletne strani. Zato jih je treba zagotoviti, in to enake, kot jih zagotavljate za vašo spletno stran: relevantne, visoko avtoritativne in tematske, ki jih pridobimo iz drugih spletnih strani, video posnetkov ali naših spletnih strani. Več povezav, kot jih ima video, boljše bo lahko rangiral tako na YouTube, kot tudi na organskih rezultatih v google.si.

Video na vaši spletni strani

Seveda boste video posnetek objavili tudi na vaši spletni strani. Kakšen je video posnetek, kakšna je njegova vsebina, kaj bomo z njim počeli – to so dejavniki, ki narekujejo, kje ga bomo objavili. Predpostavljam, da je video posnetek takšne narave, da ga boste objavili na vašem blogu.

Tudi tu se moramo posvetiti naslovu prispevka in opisu video posnetka. Da ne govorim samo o teoriji, si oglejte tole stran, ki predstavlja odlično on-site optimiziran podcast (namig: karkoli boste v življenju počeli, če boste to počeli tako kot Freakonomics, bo vse dobro).

Najpomembneje je, da pripravite prepis govora v video posnetku. Ne zato, ker jaz tako pravim, ampak če imate vedno težave z vsebinami na blogu/content hubu, imate tu na voljo brezplačno in že pripravljeno vsebino. Samo pretipkati jo je treba.

Na primeru Freakonomics, ki sem ga predstavil zgoraj, lahko vidite, kako se da lepo predstaviti prepis besedila iz video posnetka. S citati, glasbo, vsem. In kar naenkrat ste dobili veliko nove in unikatne vsebine na spletni strani.

O tem, kako vsebino optimizirati na vaši spletni strani ne bom pisal, vse to smo na Red Orbitu že povedali v priročniku. Če je potrebno, si ga prenesite.

Pro tip: Video posnetke poleg na YouTube naložite tudi na ostale video platforme. So čudovit način pridobivanja povratnih povezav, poleg tega pa v Googlu pogosto rangirajo tudi drugi posnetki, ne le tisti z YouTuba.

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

En odgovor na “Naj še kdo vidi vaše video posnetke!”

  1. Odlično zapisano.

    Pojavi se pa vprašanje pri vključitvi video posnetka na lastno spletno stran. Recimo, da v video posnetku predstavljamo izdelek, ki ga na spletni strani tudi prodajamo. Uporabnik si ogleda naš vključen youtube video, da bi bolje spoznal produkt. Na koncu posnetka mu youtube prikaže predlagane posnetke med katerimi je tudi naš neposredni konkurent…tako lahko izgubimo potencialnega kupca.

    Morda velja izpostaviti, da pri vključitvi youtube videa na svojo stran ne uporabimo možnosti “Pokaži predlagane videoposnetke, ko se predvajanje videoposnetka konča” (privzeto vključena).

Dodaj odgovor