Segmentiranje in targetiranje v digitalnem marketingu prihodnosti

Objavljeno v četrtek, 6. oktobra 2011 v kategoriji Konference. Članek za 3 min branja • Piše:


Na eni največjih konferenc o digitalnem marketingu AdTech, ki je potekala septembra v Londonu, smo poslušali o novih trendih v digitalnem marketingu, kjer pa bi lahko vse skupaj združili v celoto, da bo analiza podatkov v prihodnosti najpomembnejša za vse tri ključne faze izvedbe marketinške kampanje – načrtovanje, izvedbo in nadziranje. Trend na področju digitalnega marketinga je več slojno križno primerjanje različnih marketinških kanalov, ki jih uporabljamo. Tako ni več dovolj, da ocenjujemo le učinke optimizacije spletnih strani, zakupa ključnih besed, Facebook oglaševanja, vodenja spletne skupnosti ali prikaznega spletnega oglaševanja vsakega zase kot samostojnega kanala, ampak moramo oceniti vpliv posameznega marketinškega kanala na drugega.

Segmentiranje kot analiza podatkov

»Real Time« analiza podatkov ni trend, je sedanjost

Seveda je vse prej kot enostavno oceniti vpliv enega marketinškega kanala na drugega. Za nameček potrebujemo model, ki nam bo poenotil metriko, s pomočjo katere bomo vrednotili vplive in jih odrazili v denarju (tako je, trend gre v smeri, da vse vrednotimo z denarjem in ne s statističnimi točkami). Kot sem že na začetku omenil, je potrebno podatkovno rudarjenje uporabiti v vseh fazah marketinškega udejstvovanja:

faza načrtovanja − glavni poudarek namenimo raziskovanju – kakšni so trendi v iskanju, trendi v modi, trendi na splošno itd. Verjetno ste se vprašali zakaj? Naj podam primer, ki ga je izpostavil James Murray iz Experian Hitwise; trenutno preplavlja trg množica proizvajalcev pokrival za Ipad, ponudba Ipad kovčkov pa je še vedno zelo majhna, čeprav se število iskanj za Ipad kovček povečuje. Sedaj imajo tako novi proizvajalci možnost, da se pozicionirajo na bodoče nišno tržišče;

faza izvedbe − največji poudarek moramo nameniti analizi posrednega vpliva ene kampanje na drugo kampanjo in biti sposobni kritično ovrednotiti podatke. Na primer, zmanjšanje prodaje preko zakupa ključnih besed lahko pomeni, da so obiskovalci vseeno obiskali spletno stran in preko povezave postali naši sledilci na Facebook-u, kasneje pa so se odločili za nakup na naši spletni strani, tako da so le-to obiskali preko brandirane ključne besede. Iz tega lahko izhajamo, da je nesmiselno ukiniti določen marketinški kanal, v kolikor ne moremo oceniti, ali bi bil ta vzvod nakupa ali aktivnosti v prihodnosti;

faza nadzora − podatki so zlato in zato jih je potrebno analizirati ažurno. Trend je »real time« spletna analitika, ki omogoča znižanje odzivnega časa.

Podatkom moramo dati imena in priimke

 

Analiza podatkov je trend

Strinjam se s Steanom Woodsom, ki pravi: »Kdor dela v marketingu in ne obvlada Google Analytics, bo moral resno razmisliti, kje bo delal v prihodnjih letih.« Vendar pa je novi trend uporaba psihosocialnih podatkov o uporabnikih in ne samo demografskih podatkov, ki nam jih nudi Google Analytics. Podjetje Lead Forensics je uspelo združiti podatke iz Google Analytics z bazo podjetij tako, da sistem omogoča podjetjem, da dobijo »real time« podatke, in sicer kdo iz katerega podjetja brska po njihovi spletni strani, o čemer preko opozoril neposredno obvestijo tržnika, naj »iskalca« pokliče. Trend je, da se bodo vse podatkovne baze nekoč združile, spletne strani pa bodo imele pogled v to, kdo (ime, priimek, rojstni podatki itd.) pregleduje njihovo spletno stran. In še vprašanje za konec … Ali ne razpolaga Google že z vsemi temi podatki? Kaj pa zgodovina iskanj, Gmail in sedaj še Google+?

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor