YouTube TrueView video oglaševanje

Objavljeno v sreda, 19. marca 2014 v kategoriji Social media marketing. Članek za 3 min branja • Piše:

Karmen Krumpestar

YouTube video oglaševanje je od včeraj na voljo tudi v Sloveniji. Marsikdo je tudi že pred včerajšnjim datumom zasledil posamezne video oglase na YouTubu, a so bili to v večini primerov oglasi tujih oglaševalcev. Sedaj je ta oblika oglaševanja na voljo tudi domačim oglaševalcem. Tisti, ki že dalj časa vemo, kaj YouTube video oglaševanje pravzaprav prinaša, smo ga komaj čakali. YouTube video oglasi so lahko pomemben premik v vašem oglaševanju in vam lahko res dobro pomagajo pri promocijah na spletu in pri doseganju relevantne publike. Za vse tiste, ki ste za YouTube oglaševanje slišali šele pred kratkim, pa v nadaljevanju nekaj več informacij o sami storitvi.

Kaj je TrueView?

TrueView video oglasi predstavljajo poseben format oglasov, pri katerem oglaševalec plača le, če gledalec oglas pogleda. TrueView oglasi so na voljo na vseh napravah (računalniki, tablice, pametni telefoni). TrueView omogoča uporabniku, da si ogleda le tiste oglase, ki ga zanimajo. Nezanimive oglase lahko po 5 sekundah brez stroška za oglaševalca tudi preskoči. Prednost takšnega načina serviranja oglasov je tako na strani uporabnika, ki si ogleda le oglase, ki ga zanimajo in na strani oglaševalca, ki plača le za oglede oglasa s strani uporabnikov, ki jih oglas zanima. Hkrati oglaševalec pridobi vsaj 5 sekund brezplačnega oglaševanja in v mislih gledalca že pusti pečat s svojo blagovno znamko. Po raziskavah si namreč večina gledalcev, ki preskoči oglas, zapomni vsaj blagovno znamko oz. oglaševalca.

Kako video oglaševanje na YouTubu deluje?

Oglaševalec najprej ustvari svoj kanal na YouTubu in nanj naloži oglas, ki ga želi promovirati. Nato ustvari AdWords račun, preko katerega pripravi oglaševanje in kasneje spremlja statistiko oglaševanja.

Video oglaševanje je na voljo v 3 različicah:
•    TrueView in-stream oglas – prikaže se v oknu, kjer bi se sicer predvajal izbrani posnetek – Video se predvaja 5 sekund. Potem uporabniku ponudi možnost, da oglas preskoči. Le tisti, ki jih je prvih 5 sekund oglasa pritegnilo, bodo oglas tudi pogledali in za te oglede bo potrebno plačati. Vsi, ki oglas preskočijo, za oglaševalca niso relevantni in zanje oglaševalec ne plača.
•    TrueView in-search oglas – prikaže se nad ali poleg rezultatov iskanja po YouTubu kot eden od rezultatov – Oglas se začne predvajati ob kliku nanj.
•    TrueView in-display oglas – prikaže se na vrhu seznama povezanih videov, ki se nahaja desno od trenutno predvajajočega se videa – Oglas se začne predvajati ob kliku nanj.

Najbolj popularna in tudi največkrat opažena različica oglaševanje je in-stream. Zanjo velja, da video ne sme biti krajši od 11 sekund. Omejitve navzgor seveda ni, je pa priporočljivo, da video ni daljši od 3 minut. Ker imajo oglaševalci pravzaprav različno dolge oglasne videe, je bilo kljub temu potrebno določiti standardni sistem obračunavanja za oglede. Splošno velja, da oglaševalec plača, če si uporabnik video pogleda do konca. »Konec« je pri videih, ki so krajši od 30 sekund (dolžina med 11 in 30 sekund) dejanski konec videa. Pri videih, ki so daljši od 30 sekund, pa je video smatran kot ogledan, če uporabnik video gleda vsaj 30 sekund.

Ogledi oglasnega videa (torej »do konca« ali vsaj 30 sekund – odvisno od dolžine oglasnega videa) se prištevajo k ogledom videa na YouTube kanalu.

Vsak od treh načinov video oglaševanja znotraj YouTuba ima svoje prednosti in svoje tehnične omejitve:

Nekaj dodatnih tehničnih zahtev za video oglaševanje:

https://support.google.com/youtube/answer/2679940?hl=sl&ref_topic=30072

Še za najbolj pogumne, ki se bi se radi lotili oglaševanja na YouTube kar sami:

•    Kako pripraviti odličen video, ki bo pritegnil oglede relevantne publike
•    Zgodbe o uspehu

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor