Kako v 4 korakih navdušiti na Instagramu?

Objavljeno v ponedeljek, 13. februarja 2017 v kategoriji Facebook oglaševanje. Članek za 6 min branja • Piše:

Anja Rus

Ste vedeli, da je navdih najmočnejša spodbuda, ki lahko rezultira v nakupu?

Zagotovo si tudi vi želite povečati prodajo svojih izdelkov oziroma storitev. Da bi to dosegli, pa morate najprej povečati prepoznavnost svoje blagovne znamke. Eden od učinkovitih načinov, da jo predstavite širši ciljni skupini, je z oglasi na Instagramu.

Če vas zanima, kaj je Instagram, kako ga uporabljati in kako začeti z oglaševanjem, vas vabimo k branju!

Kaj je Instagram?

Slika 1 - MK

Michael Kors je prvo podjetje, ki je pričelo z oglaševanjem na Instagramu. Njihova prva dva oglasa sta rezultirala v kar 370-odstotnem povečanju sledilcev na tem družbenem omrežju

Instagram se od Facebooka in ostalih socialnih omrežij razlikuje po tem, da predstavlja odlično orodje za doseganje mlajših skupin uporabnikov, saj je kar 69,1% uporabnikov mlajših od 35 let (Statista, 2023). Če so vaši izdelki namenjeni omenjeni generaciji kupcev, je torej skrajni čas, da začnete oglaševati na Instagramu.

Še bolj pomembno pa je, da so uporabniki na Instagramu kar do 120-krat bolj pripravljeni na interakcije z blagovnimi znamkami kot na katerem koli drugem socialnem omrežju ali kanalu, vključno z e-pošto, napotitelji in ostalim plačanim prometom. Uporabniki, ki prek Instagrama obiščejo spletno stran blagovne znamke, ostanejo tam v povprečju dobre tri minute, kar je zelo dober rezultat.

Če ste že kdaj videli, kako deluje Instagram, veste, da gre za socialno omrežje s poudarkom na videzu in estetiki. Fotografije in videi so privlačni in delujejo kot umetniška dela, čeprav njihovi avtorji običajno niso ravno profesionalni fotografi. In prav to je čar Instagrama – vsak lahko ustvari svojo mojstrovino, ki bo pritegnila pozornost in si prislužila »like«!

Z malo prakse in enostavnimi triki za obdelavo fotografij lahko tudi vi ustvarite oglase, ki bodo navdušili vaše bodoče kupce.   

Če se Instagrama lotevate prvič, morda drugič ali tretjič, se najverjetneje sprašujete “Kako uporabljati Instagram”, zato smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj nasvetov.

Kako uporabljati Instagram?

 1. Instagram aplikacijo namestite na svoj pametni telefon.
 2. Ustvarite svoj Instagram profil.
 3. Izberite prijatelje, ki jim želite slediti.
 4. Dodajte fotografije.
 5. Pred objavo uredite fotografijo ali video.
 6. Fotografiji dodajte napis.

1. Instagram aplikacijo namestite na svoj pametni telefon.

Instagram je aplikacija, ki za razliko od Facebooka deluje le na mobilnih napravah. S pomočjo iskalnika jo poiščite v svoji trgovini za aplikacije (npr. App Store za iOS uporabnike ali Google Play Store za Android uporabnike) in jo prenesite na svojo mobilno napravo.

2. Ustvarite svoj Instagram profil.

Odprite aplikacijo. Če že imate svoj Facebook profil, lahko svoj novi Instagram profil povežete z njim, vaši podatki, potrebni za vpis, pa bodo samodejno poslani.

Če Facebook profila nimate ali pa teh podatkov ne želite uporabljati za prijavo v svoj Instagram profil, izberite možnost »Sign up«. Za svoj profil morate vpisati naslednje podatke:

 • e-mail naslov,
 • uporabniško ime (ime, ki se bo prikazovalo poleg vaših objavljenih fotografij in po katerem vas bodo prijatelji lahko našli),
 • geslo in
 • telefonsko številko (opcijsko).

V razdelek »about« lahko dodate tudi nekaj informacij o sebi, kot sta npr. ime in priimek ali spletna stran, če jo seveda imate.

3. Izberite prijatelje, ki jim želite slediti.

S klikom na gumb »follow« lahko izberete osebe, katerih objavljene fotografije želite spremljati. Prikazovale se bodo na zavihku »home«. Če ste v profil vpisali tudi podatke svojega Facebook ali Twitter profila, lahko na Instagramu sledite tudi prijateljem iz teh ali katerih drugih platform. Uporabnike, ki bi jim želeli slediti, lahko poiščete tudi s pomočjo iskalnika.

4. Dodajte fotografije.

S klikom na + lahko na svojem profilu objavite fotografije (ali videe), pri čemer lahko izbirate med fotografijami iz galerije na svoji napravi (»library«) ali s kamero ustvarite novo fotografijo. 

5. Pred objavo uredite fotografijo ali video.

Ko ste izbrali fotografijo, ki jo želite objaviti, jo lahko uredite in oblikujete z različnimi filtri, ki fotografiji spremenijo barvno paleto. Lahko pa uredite tudi svetlost, kontrast in strukturo fotografije.

6. Fotografiji dodajte napis.

V okvir “write a caption” dodajte napis, ki se bo pojavil nad fotografijo ali videom, lahko pa dodate tudi druge informacije, kot so tagi in lokacija.

S klikom na gumb deli – »share« bo vaša fotografija objavljena na vašem profilu, prikazala pa se bo tudi uporabnikom, ki vam sledijo.

Kako navdušiti na Instagramu?

 • Uporabljajte filtre.
 • Uporabljajte ključnike oziroma »hashtage«, ki s ključnimi besedami opišejo vsebino objavljene fotografije ali videa. Raziskave kažejo, da največ interakcij prejmejo vsebine, ki vsebujejo 11 ali več ključnikov.
 • Objavljajte kakovostne avtorske fotografije ali videe.
 • Osredotočite se na 1–3 tematike, ki jih predstavlja vaš profil. Naj vaše vsebine tvorijo zgodbo.
 • Bodite aktivni; spremljajte veliko uporabnikov, komentirajte in všečkajte njihove vsebine, hkrati pa tudi vi redno objavljajte svoje vsebine (npr. 1-krat dnevno).

Instagram oglaševanje

Z malo prakse in enostavnimi triki za obdelavo fotografij lahko tudi vi ustvarite oglase, ki bodo navdušili vaše bodoče kupce.   

Torej …

Zakaj oglaševati na Instagramu?

 • Uporabniki na Instagramu so v primerjavi z uporabniki na Facebooku 58-krat in z uporabniki na Twitterju 120-krat bolj pripravljeni na interakcijo z blagovnimi znamkami.Oglasi imajo 2,8-krat višjo stopnjo priklica kot na drugih socialnih omrežjih.
 • Manjša konkurenca oglaševalcev.
 • Številne natančne možnosti ciljanja z oglasi.
 • Drugo največje socialno omrežje v Sloveniji po številu uporabnikov.

Slika 2

Kako oglaševati na Instagramu?

Da se boste Instagram oglaševanja lotili pravilno, predvsem pa, da bo prineslo želene rezultate, je spodaj kratek vodič, ki vas v 4 korakih vodi do vaših prvih oglasov na Instagramu.

 1. Pripravite strategijo in določite cilje oglaševanja.
 2. Ustvarite svojo Facebook stran.
 3. Proučite podatke o svojih strankah.
 4. Promovirajte svoje storitve in podjetje prek oglasov na Instagramu

1. Pripravite strategijo in določite cilje oglaševanja.

Za začetek odgovorite na naslednja vprašanja:

 • Kaj želite z oglasi na Instagramu doseči? (npr.: dvig prodaje, zavedanje o blagovni znamki, predstavitev novega izdelka)
 • Katere uporabnike boste nagovarjali?
 • Kdaj želite doseči zastavljene cilje?

To bo zadostovalo za začetek priprave strategije oglaševanja, ki naj temelji na merljivih postavkah. Le tako boste namreč lahko spremljali in optimizirali oglase, predvsem pa jih ovrednotili z vidika uspešnosti doseganja ciljev.

2. Ustvarite svojo Facebook stran.

Da, prav ste prebrali. Za oglaševanje na Instagramu potrebujete Facebook stran. Ta je namreč pogoj, da si lahko ustvarite oglasni račun, prek katerega lahko nato oglašujete tako na Facebooku, kot tudi Instagramu. Za ustvarjanje organskih (neplačanih) objav pa morate ustvariti profil na Instagramu, kar storite znotraj brezplačne mobilne aplikacije Instagram.

3. Proučite podatke o svojih strankah.

Da boste z oglasi dosegli svojo ciljno skupino in jo nagovorili na pravi način, morate o njej vedeti čim več. Za demografske in lokacijske podatke ter statistike o odzivih vaših oboževalcev uporabite orodje Facebook Insights, kmalu pa bodo enaki podatki na voljo tudi za uporabnike na Instagramu (Instagram Insights). Zelo veliko uporabnih informacij o svojih potencialnih in obstoječih strankah pa lahko izveste tudi s pomočjo orodja Google Analytics, ki omogoča zelo natančen in poglobljen vpogled v značilnosti obiskovalcev vaše spletne strani.

Da boste oglase prikazovali pravim uporabnikom, se vprašajte:

 • Kateri starostni skupini pripadajo vaši kupci?
 • So vaši kupci izključno ženske oziroma moški?
 • Od kod prihajajo? Ali so vaši izdelki na voljo po celi Sloveniji ali le v določenih mestih?
 • Kakšni so njihovi interesi? Kaj običajno počnejo na spletu?

4. Promovirajte svoje storitve in podjetje prek oglasov na Instagramu.

Zdaj, ko veste, kaj želite z oglasi na Instagramu doseči in komu so namenjeni, se morate vprašati še, kako boste to dosegli. Oglasi na Instagramu, ki naj bodo pripravljeni v skladu z želeno nakupno fazo ciljne skupine, sicer omogočajo naslednje cilje:

 • obisk spletne strani,
 • spodbujanje konverzij na spletni strani,
 • ogled videa,
 • spodbujanje namestitev ali uporabe mobilne aplikacije,
 • dvig prepoznavnosti blagovne znamke ter
 • predstavitev lokacije trgovine oz. podjetja z navodili za pot.

Svoje izdelke oz. blagovno znamko lahko predstavite s pomočjo klasičnih slikovnih oglasov (one image), vrtiljaka (carousel) in videev z maksimalno dolžino 60 sekund. Kot je za Instagram značilno, naj bodo tudi oglasi estetsko dovršeni, pri čemer se držite načela »manj je več«, v komunikaciji pa bodite »kratki, a sladki«. 😉 Uporabljajte #hashtage. Predvsem pa bodite edinstveni in ustvarjalni.

Slika 3
Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

3 odzivi na “Kako v 4 korakih navdušiti na Instagramu?”

 1. Sama sem zelo skeptična do učinkovitosti oglaševanja na Instagramu. Bi se mogoče lahko izvedelo kakšno stopnjo konverzije v povprečju dosegate?

  • Sara, hvala za vprašanje. Žal ne morem biti konkretna, saj nikoli nismo oglaševali izključno le na Instagramu, temveč IG uporabljamo kot eno izmed številnih umestitev, ki so na voljo pri oglaševanju na Facebooku. V tem primeru dosegamo precej visoke stopnje konverzije, saj FB v danem trenutku poišče najbolj ugodno umestitev in s tem maksimizira učinkovitost oglasov. Vsekakor bi svetovala, da v svojih prihodnjih kampanjah (v kolikor uporabljate avtomatsko določanje ponudb na ceno na klik) Instagrama kot umestitve ne izključite.

Dodaj odgovor