GSP – učinkovita oblika oglaševanja v Gmailu

Objavljeno v ponedeljek, 4. januarja 2016 v kategoriji Google Ads oglaševanje. Članek za 3 min branja • Piše:

Urša Perko

Septembra 2014, ko je Google predstavil to obliko oglasov, smo uporabniki v svojih Gmailih pod zavihkom Promocije začeli opažati posebej označene maile, t. i. Gmail sponzorirane promocije ali krajše – GSP (Google Sponsored Promotions). In čeprav je od tega že več kot eno leto in imajo GSP kampanje zelo dobre rezultate, je to še vedno podcenjena in premalokrat uporabljena oblika oglaševanja. Uporabniki pa se tovrstnih oglasov še nismo naveličali, vsaj tako kažejo podatki.

Kaj GSP sploh je?

To je izvorni Gmail oglas, ki zgleda kot prejeta e-pošta v zavihku Promocije. Sestavljen je iz dveh elementov:

1. »Teaser oglas«, ki se pokaže v seznamu prejete e-pošte in deluje kot navadna prejeta pošta, le da je posebej označen in pozicioniran na prvih mestih, zato mu je zagotovljena večja opaznost.

Promotion AD

2. Po kliku se odpre razširjeni oglas, ki je zaradi svoje velikosti in oblike lahko vsebinsko zelo bogat in dopušča veliko kreativnosti. Lahko vsebuje slike, besedilo, video ali celo obrazec za oddajo podatkov. V oglasu je lahko več povezav do različnih podstrani. Dejansko lahko nadomesti pristajalno stran kampanje.

GSP

GSP

Kakšne so posebnosti in prednosti GSP-ja?

Z GSP-jem ciljamo uporabnike in ne piškotkov. Oglaševalec plača klik oz. razširitev oglasa.

Teh pa je veliko. V Sloveniji Gmail zavzema 40-odstotni tržni delež, odprtih je približno 1.500.000 računov, več kot 70 % uporabnikov pa e-pošto prebira na svojih mobilnih telefonih. Tako nam GSP omogoča velik doseg.

Z uporabo različnih Googlovih targetiranj lahko zelo dobro ciljamo – po demografiji, interesih, preteklem nakupnem obnašanju, po ključnih besedah, ki so v vsebini uporabnikovih e-poštnih sporočil … Temu lahko dodamo še novo možnost uvoza baze e-poštnih naslovov (Google Customer Match), ki omogoča ciljanje (ali izključevanje) obstoječe baze uporabnikov in njim podobne.

GSP oglas omogoča viralnost. Uporabnik ga lahko shrani med prejeto e-pošto in pošlje prijatelju, česar oglaševalec ne plača.

Kako učinkovito je GSP oglaševanje?

Oglas nagovarja uporabnike v zgodnejših fazah njihovega odločevalskega procesa. Vendar pa lahko zaradi osebnega konteksta – uporabnik ga dobi v svoj poštni predal, s premišljenim targetiranjem in premišljeno vsebino, dosega mnogo boljše rezultate, kot smo jih vajeni v Google Prikaznem omrežju ali pri drugih oblikah oglasov znotraj Gmaila.

Za naše naročnike smo v letu 2015 izvedli kar 72 GSP kampanj in na podlagi teh podatkov pogledali, kakšne so povprečne vrednosti ključnih metrik za ta tip oglaševanja:

 • Povprečna stopnja klikov (CTR) je 8 %, kar je skoraj primerljivo z oglasi v iskalnem omrežju Google. Najboljše kampanje dosegajo tudi do 15-odstotni CTR.
 • Povprečna cena na klik (CPC) znaša 0,08 €. Najnižje cene na klik pa 0,03 €.
 • Povprečna stopnja klikov na stran je metrika, ki je zelo odvisna od kreative in nagovora ter zato zelo variira, ampak vseeno: povprečni CTR na spletno stran je 9,5 %, najboljši pa tudi do 50 %!

Kot vidite, uporabniki vendarle odpirajo zavihek Promocije. In ne samo to. V njem najdejo sporočila, ki jih odpirajo, in prek njih oddajajo svoje podatke, si ogledujejo videe, klikajo na povezave in na pristajalnih straneh opravijo informativni račun, rezervacijo, preberejo objave na blogu, si ogledajo ponudbo …

Kako dosegati visoko stopnjo relevantnosti pri svojem ciljnem občinstvu, kako formulirati nagovore, kdaj uporabiti oglaševanje GSP in kaj vse z njimi lahko počnemo … pa si preberite v Katjinem prispevku, 5 primerov pametne uporabe Gmail oglasov in Mojčinem, Študija primera: mojaZaposlitev.si

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

2 odziva na “GSP – učinkovita oblika oglaševanja v Gmailu”

 1. Pozdravljeni,
  in kje dobiti informacije, kako se takšnega oglaševanja lotiti za svoje podjetje?

  Hvala za odgovor.

  alenka brezovnik 041 45 0450

 2. Če želite oglaševati z Gmail oglasi, seveda najprej potrebujete AdWords račun in nekaj znanja. O osnovah tega oglasnega formata si lahko preberete tukaj. Sledite tudi našemu blogu še naprej, v nekaj dneh bomo objavili nove zapise na to temo. Lahko pa nas kontaktirate preko maila info@red-orbit.com ali telefonske številke +386 (0)590 75 680.

Dodaj odgovor